2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Összegyűjti a rendszerváltás térségi magániratait a Békés Megyei Levéltár

2011. május 9. 11:31 MTI

Összegyűjti a rendszerváltás idején keletkezett, az 1988-1990 közötti eseményeket dokumentáló térségi magániratokat és képeket a Békés Megyei Levéltár - közölte a közgyűjtemény igazgatója.

Erdész Ádám elmondta: a levéltárba alapvetően az önkormányzati és állami intézmények maradandó értékű iratai kerülnek, ám vannak olyan, nagy forrásértékű magániratok is, amelyeknek a megőrzése egy-egy közösség alapvető érdeke. A szakember felidézte, hogy az 1988-1990 közötti időszakban megélénkült a civil társadalom, sorra alakultak szervezetek, civil mozgalmak, amelyeknek működése során, a rendszerváltozás helyi folyamatait tükröző iratok, fotók és más dokumentumok keletkeztek.

Erdész Ádám azért tartja sürgetőnek a magániratok összegyűjtését is, mert tapasztalatai szerint az elmúlt két évtized alatt számtalan magániratként keletkezett dokumentum véglegesen elveszett, vagy megsemmisült. "A megmaradtakat azonban szeretnénk levéltárunkban összegyűjteni eredetiben, vagy másolatban annak érdekében, hogy azokat megőrizzük az utánunk következő nemzedéknek" - mondta.

A levéltár tervei szerint a dokumentumok tulajdonosaival személyesen kívánnak találkozni, s a forrásokat - megfelelő dokumentálással vagy másolással - átveszik, majd gondoskodnak az összegyűlt iratok szakszerű tárolásáról és segédletekkel való ellátásáról is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár