2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Negyvenkét új helyszínt jelöltek az UNESCO világörökségi listájára

2011. május 6. 11:01 MTI

Negyvenkét új természeti és kulturális helyszínt jelöltek idén az UNESCO világörökségi listájára - jelentette be csütörtökön az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO).

A szervezet világörökség-bizottsága június 19. és 29. között ülésezik Párizsban, és dönt arról, hogy a jelölt helyszínek megfelelnek-e a követelményeknek. A világörökség védelmére 1972-ben elfogadott UNESCO-konvenció által létrehozott listán már 151 ország 911 kulturális és természeti kincse szerepel, ebből nyolc Magyarországon található. A 911 helyszínből 704 kulturális, 180 természeti, 27 pedig vegyes, kulturális és természeti világörökség.

Az idei évben jelöltet állított hat olyan ország - Barbados, Egyesült Arab Emírségek, Jamaica, Kongó, Mikronézia és Palau - is, amely még soha nem került fel a listára. A természeti világörökség jelöltjei között található például a kenyai Nagy Tavak környéke, vagy a Szlovákia és Ukrajna határ menti területein fekvő ősbükkfa erdő a Kárpátokban. A közös természeti és kulturális világörökségre jelöltek között van Jordánia leggyönyörűbb sivatagi tája, a Hold völgye (Ram-vádi).

A kulturális örökségre jelöltek között találhatók a svájci születésű Le Courbusier építészeti munkái, az Alpokban - Svájc, Ausztria, Franciaország, Németország, Olaszország és Szlovénia területén - található ősi cölöpházak, vagy a szaúdi főváros, Dzsidda történelmi városrésze. Júniusi tanácskozásán a világörökség-bizottság megvizsgálja a világörökségi vöröslistán lévő 34 veszélyeztetett természeti és kulturális kincs állapotát is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár