2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tényleg Szekszárdon temethették el I. Bélát

2011. május 2. 18:57 MTI

A szekszárdi vármegyeháza felújításánál folyamatban lévő régészeti feltárásokból kutatók arra következtettek, hogy a szekszárdi bencés apátság templomának szentélyében temethették el I. Béla királyt (1061-1063).

A királysír korábban feltételezett helyszínén, az apátsági templomhoz kapcsolódó kápolna területén tavaly elkezdett feltárás a napokban folytatódik - mondta Ódor János, a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeum igazgatója. Az azonban már tavaly kiderült, hogy a feltételezésekkel ellentétben itt nem lehetett I. Béla sírja - tette hozzá.

A 11. századi bencés apátságot, ahová az írott források szerint I. Bélát temették, az 1960-as években tárták fel; Kozák Károly régész a mostani megyeháza északi része alatt talált középkori alapfalakat, amelyek feltételezése szerint egy korabeli kápolnáé lehettek, és még az apátsági templom felépülése előtt temethették ide az Árpád-házi uralkodót. A 2009-ben végzett megelőző feltáráson viszont egy 14-15. századi, gótikus kápolna maradványai kerültek felszínre, így kizárt, hogy a királysír itt lett volna.

Kozák Károly ugyanakkor feltárt az apátsági templom keleti oldalán egy díszsírhelyet, ahol ugyan későbbi eredetű csontvázak és tárgyi leletek kerültek elő, mégis közvetett bizonyítékok alapján azt lehet mondani, hogy ha I. Bélát a szekszárdi apátságban temették el, amit írott források megerősítenek, akkor a sír itt volt - jelentette ki a múzeum igazgatója.

A szekszárdi Béla király téren várhatóan júniusban kezdődő feltárás, amely a belváros rehabilitációját előzi meg, arról adhat információt a régészeknek, hogy milyen környezetben állt a bencés apátság épülete; a középkori városmag bizonyos fokig az elmúlt 150 év feltárásai alapján ismert, de ma sem tudni például, hogy hol állt a településnek a források által említett, vélhetően 14. századi plébániatemplom.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár