2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra látható a Közlekedési Múzeum űrhajózási gyűjteménye

2011. május 2. 15:19 MTI

Május elsejétől ismét látogatható a Közlekedési Múzeum repüléstörténeti és űrhajózási állandó kiállítása a Petőfi Csarnokban, ahol négy év után ismét a teljes gyűjtemény várja az érdeklődőket.

A kiállításon - amely fűtés hiánya miatt csak tavasztól őszig látogatható - idén Gagarin űrrepülésének 50. évfordulójához igazítva a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum teljes űrhajózási gyűjteménye megtekinthető.

Az eredeti műszerek, modellek, dokumentumok mellett olyan érdekességekkel is várják a látogatókat, mint Farkas Bertalan űrkapszulájának kipróbálható méretpontos mása, vagy a Marson évek óta működő Spirit marsjáró mérethű másolata - mondta el Szabó Attila muzeológus. A négyezer négyzetméteres kiállítási területen több mint 50 eredeti motoros és vitorlázó repülőgépet, eredeti repülőgépmotorokat mutatnak be. Olyan, világszerte kuriózumként említett gépek is megjelennek, mint a "királyi" Junkers F-13-as vagy a kétszeres magassági világrekorder Aszódi Lloyd 1914-ből.

A Kossuth-díjas repülőgép-tervező, az idősebb Rubik Ernő több ismert géptípusa is bemutatkozik. A Góbé nevű gyakorló vitorlázó repülőgép kabinjába bele is ülhetnek az érdeklődők, akik számítógépes repülés szimulátor segítségével virtuálisan élhetik át vitorlázórepülés élményét, és azt, hogy mit lát a leendő pilóta az első iskolakör során. A tárlaton az utasforgalmi és a mezőgazdasági repülés jellemző típusait, berendezéseit, valamint a közforgalmi repülőgép-vezetők és légiutas-kísérők formaruháit is bemutatják.

A kiállítás október 10-ig a közlekedési múzeum főépületétől alig 300 méterre lévő Petőfi Csarnokban látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár