2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újranyílt a milánói régészeti múzeum

2011. április 22. 10:22 MTI

Felújítva és kibővítve, az eddigi kiállítótér kétszeresével nyitotta meg ismét kapuit a milánói régészeti múzeum. Hiába tartják az iparosodott Itália fővárosának, Milánó nem felejti, hogy valamikor Mediolanum volt a neve.

A közgyűjtemény az eddigi székhely szomszédságában található palotával bővült. A régi és új szárnyat híd köti össze, és az épületek közötti belső kertben rögtön egy első századi római villa falai is előkerültek.

Régóta új térre vágyott az egykori Mediolanum és egész Lombardia régészeti anyagát bemutató múzeum. Az etruszk, a görög-római és a késő középkori leletek a raktárból végre a vitrin mögé kerülhettek. A bővítés lehetővé tette, hogy a múzeumban ideiglenes kiállításokat is rendezzenek: a szerdai nyitással egy időben avatták fel az ókori zenéről és az ókori táplálkozásról rendezett tárlatot. Utóbbi a 2015-ös milánói világkiállításhoz csatlakozik, melynek témája éppen az ember és az élelmiszerek kapcsolata lesz. A késő középkori leleteket bemutató termek meglepetéssel várják a látogatókat: három középkori sírban talált koponyát rekonstruáltak. A fejeket tartó bábukat a Scala operaház jelmezeivel öltöztették fel.

A múzeum újranyitására elkészült Milánó régészeti térképe is, és ajándéknak számít az is, hogy június 19-ig a múzeum ingyenes lesz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár