2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra megszólalt Tutanhamon trombitája

2011. április 20. 10:09 BBC News

Az egyiptomi forradalom során Tutanhamon trombitáját is ellopták a Kairói Múzeumból, de a páratlan lelet végül megkerült. A háromezer éves hangszeren csak ritkán játszottak, a BBC egyik 1939-es adása azonban megörökítette a trombita jellegzetes hangját.

A Howard Carter által Tutanhamon sírjában talált „csodálatos tárgyak” között két trombita is volt, az egyik ezüstből, a másik bronzból készült. A hangszer háromezer éven át feküdt a Királyok Völgyében, közel a gyermekfáraó múmiájához. A trombitákat a sír különböző pontjain találták meg, rajtuk egyiptomi istenek és a velük azonosított csatajelenetek képeivel.

Mindkettő tárgyat a Kairói Múzeumban állították ki, de a forradalom idején a bronz trombitának nyoma veszett. (az ezüstből készült darab éppen vándorkiállításon volt.) A trombita előkerítése azért is volt fontos, mivel a múltban az ilyen típusú tárgyakat rendre ellopták és beolvasztották. A trombitát – állítólag más, Tutanhamonhoz köthető tárgyakkal együtt – végül a kairói metróban, egy táskában találták meg.

A trombita állapota csak ritkán engedte meg, hogy megszólaltassák. 1939-ben az Egyiptomi Régiségek Szolgálatát végül mégis sikerült meggyőzni, a BBC által felvett adás világszerte mindegy 150 millió emberhez jutott el. Rex Keating, a rádió munkatársa Alfred Lucasszal, a Carter vezette expedíció utolsó túlélőjével is interjút készített; a történet szerint a trombita eltört, mivel egy modern fúvókát helyeztek bele, később azonban helyreállították. A felvételt tegnap a BBC rádió Ghost Music című műsorában újra leadták.

A régészek és archeomuzikológusok még ma is meg tudják állapítani, hogy az ősi hangszerek hogyan szóltak. Közéjük tartozik Richard Dumbrill, aki a Leonard Woolley által a mezopotámiai Ur városánál felfedezett ezüstlantot állította helyre, aminek köszönhetően még egy a fáraók idejénél is régebbi világot lehetett felidézni.

A trombita megkerülése után Margaret Maitland, oxfordi egyiptológus próbálta hűteni a kedélyeket. „Nagyon csábító lehet újra hallani, ugyanakkor veszélyes is, mivel ilyen hangszerekből csak kevés maradt fenn” – figyelmeztetett Maitland.

A trombita hangja

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár