2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hamis lehet a Demjanjuk elleni fő bizonyíték

2011. április 14. 10:45 MTI

"Nagy valószínűséggel" a Szovjetunió hamisította azt a bizonyítékot, amely az ukrajnai születésű John Demjanjuk ellen náci háborús bűnök vádjával folyó eljárás fő eleme - ez derül ki az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egy 25 éve titkosított jelentéséből.

Az AP amerikai hírügynökség a Maryland állambeli College Park országos levéltárában bukkant rá az iratra az üggyel kapcsolatos más dokumentumok között. Ezeket azután oldottak fel a titkosítás alól, hogy Demjanjukot az amerikaiak 2009 májusában átadták a németeknek, hogy ott álljon bíróság elé.

A jelentés szerint kétséges annak a náci igazolványnak a valódisága, amely addig a fő bizonyítéka volt a vádnak, miszerint a később amerikai állampolgárként Ohio államban élő, most 90 éves férfi a háború alatt a lengyelországi Sobibór haláltáborának őre volt, s ekként bűnrészes mintegy 28 ezer fogoly meggyilkolásában. Demjanjuk tagadja bűnösségét.

Három évtizedig - amerikai kihallgatások, kiadatás, halálos ítélet, majd felmentés Izraelben, most pedig a csaknem másfél éve folyó müncheni per - a vád fő ütőkártyája egy SS-kiképzőtáborból való arcképes igazolvány volt, továbbá az abból levont következtetés, hogy Demjanjukot onnan küldték Sobibórba.

A védők már sokszor hivatkoztak arra, hogy az igazolvány és más, Demjanjuk ellen szóló bizonyítékok szovjet hamisítványok, de a titkosítás alól feloldott FBI-jelentés az első megerősítése annak, hogy amerikai nyomozóknak is voltak hasonló kételyeik. Az amerikai, izraeli és németországi perekben Demjanjuk védői még sohasem látták az FBI-jelentést, és a német ügyészek sem tudtak a létéről.

Az FBI clevelandi területi hivatalának 1985-ös jelentése szerint - négy évvel azután, hogy a szovjetek megmutatták az igazolványt az amerikai nyomozóknak - "nem született igazság egy amerikai állampolgár ügyében, s az eljárás nemcsak olyan bizonyítékon alapult, amely egy bíróság számára általában elfogadhatatlan, hanem olyan bizonyítékon és állításokon is, amelyeket nagy valószínűséggel a KGB koholt".

Akkoriban tetőzött a hidegháború, és a nácik trawniki kiképzőtáborának igazolványát nyugati szakértők nem vették igazán tüzetesen szemügyre. Azóta már megvizsgálták bíróságok az Egyesült Államokban, Izraelben és Németországban. A jelenleg folyó perben szakértők hagytak némi teret a kételynek, elismerve, hogy egy hamisító megfelelő anyagok birtokában hamisíthatta az igazolványt és más dokumentumokat.

Az FBI-ügynökök érvelése szerint a szovjeteknek érdekükben állt dokumentumokat hamisítani, hogy azokkal lejárassák a kommunistaellenes emigránsokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár