2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyarország tavasza

2011. március 28. 13:57

Időszaki kiállítás nyílt az 1848-49-es forradalom és tiszteletére a kecskeméti Cifrapalotában: a tárlat a szabadságharcot az egyéni sorsok tükrében mutatja be.

"A magyar történelem képzeletbeli képeskönyvének egyik legszebb fejezete az 1848-49-es forradalom és szabadságharc története. E másfél év sokféleképpen bemutatható. A politikatörténet és hadtörténet mellett ugyanis mindig ott van egy másik, sokkal közvetlenebb, egyéni életpályákból felépülő szál. E kiállítás a tárgyak segítségével emberi sorsokat, történeteket jelenít meg" - áll a kiállítás kommünikéjében.

A tárlaton például megismerhető, hogy Aulich hadosztálya 1849. januárjában Körmöcbányánál elszakadt a főseregtől. Két oldalról császári csapatok fenyegették. Besztercebányára kellett átjutnia a hadosztálynak, hogy egyesülni tudjon a fősereggel.

Görgey visszaemlékezéseiben így írt erről: „Mind Körmöcbányától, mind Besztercebányától meredek erdei utak visznek a hegység legfelső tarajáig; a sziklagerinc azonban olyan meredek és kopár, hogy csak egyenkint és gyalog juthat át rajta az ember. A környék lakói télvíz idején csakis kivételesen szokták használni ezeket az utakat, akkor is csak könnyű kézi szánokkal, a szirttető lábánál a szánt a szállítmánnyal együtt széjjelszedik és darabonként cipelik át a sziklatetőn a túlsó lejtőn levő útra, ott megint összerakják, úgy ereszkednek le túloldali úticéljukhoz.”

A Körmöci-hegység (Szkalka) meredek, sziklás gerince alatt volt egy elhagyott bányaalagút. Egykor ezen a 14. századi eredetű rövid alagúton keresztül szállították az ércet a besztercebányai bányákból a körmöci királyi pénzverőbe. Ezt a beomlott bányaalagutat tisztíttatta ki, bővíttette és dúcoltatta alá Aulich és Görgey akkorára, hogy ágyúkkal is járható legyen. 1849. január 24-én éjjel az Aulich hadosztály hatalmas erőfeszítésekkel, de szerencsésen átvonult az alagúton Besztercebánya felé, és a fősereggel együtt folytatta útját.

A tárlat helye: Kecskemét, Rákóczi út 1.

A kiállítás március 15-április 17-ig látogatható, keddtől vasárnapig 10-17 óráig.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár