2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ötven éve történt radarkatasztrófa áldozatait méltatta Obama

2011. március 10. 08:09 The New York Times

Barack Obama amerikai elnök levélben méltatta annak a 28 embernek az érdemeit, akik ötven éve egy hidegháborús radarállomás leomlása során vesztették életüket.

A 4. számú texasi torony lábát egy hatalmas széllökés vitte el, mire a radarállomás leomlott, maga alá temetve az ott dolgozó 28 személyt, köztük 14 pilótával és ugyanannyi polgári tisztviselővel. A New Yorktól 135 kilométerre levő, az Atlanti-óceánban elhelyezkedő torony katasztrófája után csupán két holttestet tudtak kiemelni a hatóságok. „Nemzetünk hálás mindazon személyek elköteleződésére, büszkeségére és hivatástudatára, akik életüket az amerikaiak biztonsága oltárán áldozták fel– írta a demokrata elnök az elhunytakat képviselő szervezetnek címzett levelében.

Az áldozatok hozzátartozói az elnök levelének másolatát, valamint John Kerry massachusettsi szenátor személyes üzenetét is kézhez kapták; a politikus több mint egy évtizede küzd azért, hogy a Fehér Ház ismerje el a szerencsétlenül járt személyzet áldozatvállalását. Az első levelet Donald Abbott, a Texas Tower Association elnöke, a katasztrófakor elhunyt egyik áldozat, David Abbott fia kapta. „Nagyon nagyon hálás vagyok, hogy az elnök ezt végül megtette. Nincs olyan nap, hogy ne gondoljak apámra. A barátomként tekintettem rá” – nyilatkozta Abbott.

„Az idő nem mossa el azoknak az embereknek az emlékét, akik az életüket áldozták az országért. Ennek az aktusnak sokkal korábban meg kellett volna történnie. Ötven évvel a történtek után még mindig egy hatalmas lyuk tátong, amelyet nem lehet betömni, s mindig van egy üres hely a családi asztaloknál” – fogalmazott Kerry.

A radar egyike volt azon három létesítménynek, amelyet az Atlanti-óceánban azért építettek, hogy figyelmeztessen egy küszöbönálló szovjet támadásra. Nevüket a mexikói-öböl olajfúrói után kapták, a torony lábai acélból készültek, s egy fél hektár területű, három kupolából álló épületet tartottak.

A problémák már korán jelentkeztek, ezért a rossz kivitelezés miatt az objektumra az Öreg Ingatag ragadványnevet sütötték, Thomas W. Ray hadtörténész például „mérnöki rémálomnak" nevezte a tornyot. A radart ráadásul hídépítők tervezték, s egy olyan technológiával épült, amelyet korábban sohasem próbáltak ki. Korábban több szélvihar is megrengette a radart, a tornyot végül a több mint 200 km/h sebességgel közlekedő Donna hurrikán döntötte le. Egy kongresszusi vizsgálóbizottság évekkel később elismerte, hogy a katasztrófát tervezési és kivitelezési hibák idézték elő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár