2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Emlékkoncerttel készül Szekszárd a Liszt-évre

2011. március 3. 12:23 MTI

Emlékkoncerttel ünneplik a Liszt-évet Szekszárdon: a hangversenyt Liszt Ferenc 1846-os fellépésének eredeti helyszínén, a vármegyeházán októberben rendezik meg - jelentették be a szervezők.

A koncert korabeli plakátokkal, meghívókkal külsőségeiben is felidézi Liszt nagy sikerű szekszárdi hangversenyét - mondta Csillagné Szántó Polixéna, az önkormányzat humán bizottságának elnöke.

A kétszáz éve született zongoraművész-komponista 1846. október 18-án két koncertet adott a szekszárdi vármegyeházán; 2011-ben, ugyanezen a napon és időpontban, 12 és 18 órakor Oravecz György zongoraművész játszik majd Liszt-darabokat. A bizottsági elnök hozzátette: remélik, hogy addigra elkészül a felújítás alatt álló vármegyeháza, és az eredeti helyszínen rendezhetik meg az eseményt.

A hangverseny érdekessége, hogy felújítják és megszólaltatják Augusz Antalnak, Liszt szekszárdi vendéglátójának zongoráját, amelyet ma a Wosinsky Mór Múzeumban őriznek; így a közönség is hallhatja a korabeli és a mai hangzás közötti különbséget. A Liszt-év alkalmából a zeneszerző nevét viselő szekszárdi zeneiskola országos zongoraversenyt hirdetett zenetanároknak, a megmérettetés Liszt születésnapján, október 22-én, szintén a vármegyeházán a díjazottak gálahangversenyével zárul.

Szeptember 19-én a szekszárdi újvárosi római katolikus templomban a Szekszárdi Madrigálkórus és Lozsányi Soma orgonaművész közreműködésével bemutatják a Szekszárdi misét, amelyet Liszt a templom felavatására komponált egy korábbi művéből. A bemutató 1867-ben elmaradt, a művet végül 1872-ben, Jénában adták elő először. A tolnai megyeszékhely a tervek szerint az év szekszárdi borát korlátozott palackszámban a Liszt-év jegyében bocsátja ki, és a bicentenárium részeként egy Liszt-portré felállítását is tervezik az újvárosi templom előtt.

Liszt Ferenc 1846 és 1876 között Augusz Antal (1807-1878) Tolna megyei alispánhoz fűződő barátsága révén négy alkalommal vendégeskedett Szekszárdon; itt fogalmazta meg a Magyar rapszódiát, amelyet Augusz Antalnak dedikált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár