2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elveszettnek hitt afgán műkincsek érkeztek Londonba

2011. március 2. 20:32 MTI

Viharos sorsú afgán műkincsek is helyet kaptak a londoni British Museum legújabb időszaki kiállításán, amelyen több ezeréves múltra visszatekintő arany, üveg, kő és elefántcsont leletek kalauzolják végig a látogatókat az ázsiai ország gazdag kultúráján és történelmén.

Az Európát és Észak-Amerikát is megjárt utazó kiállítást Hamid Karzai afgán elnök nyitotta meg kedden a brit fővárosban. Az Afganisztán: az antik világ kereszteződései (Afghanistan: Crossroads of the Ancient World) című tárlat darabjainak jelentős részéről sokáig azt hitték, hogy elvesztek az Afgán Nemzeti Múzeum 1990-es lerombolásakor. Az intézmény alkalmazottai azonban még a szovjet erők 1989-es kivonulása előtt elrejtették a műkincsek egy részét, és még a tálibok uralma alatt sem árulták el senkinek azok hollétét.

Két évvel azután, hogy 2001-ben az Egyesült Államok által vezetett hadjárat nyomán megdőlt a tálibok hatalma, Hamid Karzai bejelentette, hogy hat darab műkincsekkel teli széfet fedeztek fel az elnöki palota földalatti pincéjében. A tárgyak vizsgálatára érkező régészek és múzeumi kurátorok kétezer évvel ezelőtti nomád temetkezési területről származó relikviák, mintegy 22 ezer aranytárgy, köztük, koronák, tőrök és ékszerek között találták magukat, amelyek közül néhány a jelenlegi kiállítás alappillérét képezi. "Az afgánoknak egyik pillanatról a másikra kellett rájönniük, hogy ők maguk őrizték meg a kulturális örökségüket" - mondta Fredrik Hiebert, a National Geographic Társaság régésze.

A kiállítási termekben négy jelentősen különböző antik társadalom - egy bronzkori mezőgazdálkodásra berendezkedett civilizáció, egy klasszikus görög város, egy Selyemúton mentén álló palota és egy nomád temető - emlékét őrző tárgyak, köztük antik napórák, korinthoszi oszlopfők és precízen kimunkált elefántcsont bútor berakások láthatók. Az egykori civilizációk mindegyike a mai Afganisztán területén élt.

A kiállítást július 3-áig nézhetik meg a látogatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár