2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kultúrtörténeti útikönyv a horvát fővárosról

2011. február 28. 13:33 MTI

Először adtak ki Horvátországban a zsidók kultúrtörténeti szerepét összefoglaló útikönyvet A zsidó Zágráb címmel és nagy érdeklődés mellett mutatták be a kötetet a horvát újságíró szövetség székházában Josipovic államfő és Bandic főpolgármester jelenlétében.

A csaknem 300 oldalas horvát és angol nyelvű kötet alapját 500 korabeli szuggesztív fotó adja és egy melléklet, amely hatalmas poszter és 17 Dávid csillag jelöli azokat a pontokat Zágrábban, amelyek a zsidó közösség életének fontos helyszínei voltak, mint a belvárosban 1867-ben fölépített zsinagóga, amelyet a fasiszta horvát állam 1941-42-ben lerombolt.

Megtudni a kötetből, hogy Zágráb vízvezeték-, csatorna-, villamos- és telefonhálózatának kiépítése, az iparosodás és a városiasodás elindítása nagyrészt zsidó gyárosoknak, iparosoknak, kereskedőknek köszönhető. Hozzásegítették Zágrábot, hogy a két világháború között történetének legjobb korszakát élje. A Penkala írószergyár, a Jelacic tér art deco stílusban épült házai, az 1913-ban készült Nemzeti Könyvtár és Levéltár épülete és a ma is gyártott 505 márkanevű gyümölcsízű cukorka mind az akkor élt, a fejlődésért sokat tett horvát zsidókra emlékeztet.

A kötetben található írás a modern orvostudomány kiemelkedő képviselőiről, így Antun Gottlieb zágrábi sebészről, aki túlélte a holokausztot és az Irgalmasok kórházának vezető sebésze lett 1946-ban, vagy Makso Grossmann belgyógyász, aki hazatért Auschwitzból és ugyancsak 1946-tól a Merkur kórház belgyógyászatát vezette haláláig. Stjepan Bethleim neves pszichiáter a partizánokhoz csatlakozott, így kerülte el a haláltábort.

Snjeska Knezevic művészettörténész, az egyik szerző, újságíróknak azt mondta, hogy a könyv tartalmazza azokat az adatokat, amelyek a holokauszt idején az európai és a horvát zsidók sorsát meghatározták. A másik szerző, Aleksander Laslo építész, várostörténész hozzátette, hogy a kötet horvát zsidók és nem zsidók memóriáját kívánja fölfrissíteni, úgy forgathatják az érdeklődők, mint egy tankönyvet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár