2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Már a Neander-völgyi is cicomázta magát

2011. február 22. 19:01 MTI

Már a Neander-völgyi ember is cicomázta magát: madártollakkal igyekezett csinosítani az öltözékét negyvennégyezer évvel ezelőtt - állítja egy olasz kutató.

Marco Peresani, a Ferrarai Egyetem paleontológusa a Verona melletti Fumane-barlangban madárcsontoknak és a Neander-völgyi ember csontjainak "keverékét" fedezte fel, összesen 660 darabot. A leletek között jelentős számban kerültek elő olyan szárnycsontok, amelyekről "lekaparták" a tollakat - mintha a Neander-völgyi szántszándékkal távolította volna el azokat.

S hogy mire kellettek a tollak? Marco Peresani szerint három kézenfekvő magyarázat lehetséges: vagy étkezési céllal, vagy fegyverkészítéshez, vagy dísznek. Az olasz paleontológus az első lehetőséget elveti, mivel olyan madárfajokról van szó, amelyek igen szűkös élelemforrásként szolgálhattak, a tollakkal ellátott nyílvesszőket pedig még nem találták fel. Így kizárásos alapon a tollak vagy kultikus célokra kellettek, vagy cicomaként szolgálhattak.

A tollakkal díszített öltözék hétköznapi viseletként aligha lehetett túl praktikus, ezért - mint Peresani feltételezi - a "cifra" ruhákat különleges alkalmakkor viselhették. Ebből az olasz paleontológus arra következtet, hogy a Neander-völgyi ember "kulturális" vonatkozásban semmivel sem maradt el a Homo sapienstől.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár