2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Doberdó a közép-európai népek közös története

2011. január 26. 08:20 MTI

Az első világháború csatái színhelyének, Doberdónak a története a közép-európai nemzetek közös története; Doberdó azoknak a szlovén, magyar, osztrák, bosnyák, horvát, cseh, zsidó, dalmát, román, lengyel, cigány és ruszin katonáknak a története, akik az olasz fronton haltak meg a hazájukért - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter Vasja Klavorának, a szlovén parlament alelnökének könyvbemutatóján.

A Harcok a Doberdón 1915-1916 című kötet ünnepélyes közreadása kapcsán a tárca vezetője kiemelte: a magyar társadalomnak emlékeznie kell az elesettekre, hogy "tudjuk, milyen drága dolog a haza, hogy milyen áldozatok árán tartották meg azt az előttünk járók; fel kell idéznünk újra meg újra, hogy összetartozunk, mi, Közép-Európa nemzetei. Közös a történetünk, közös a jelenünk és közös a jövőnk is, (...) szétválaszthatatlanul összetartozunk" - fogalmazott.

Hende Csaba rámutatott: a doberdói ütközetek sora az emberiség egyik legnagyobb katasztrófájának egyik legvéresebb fejezete volt, szinte minden magyar családból szedett áldozatokat. A könyv lapozgatása közben tudatosul az olvasóban, hogy a harcok során megnyilvánultak a legnagyobb katonaerények: a hazaszeretet, a bajtársiasság, a hűség, a kötelességteljesítés, a bátorság, az önfeláldozás - tette hozzá.

A kötetből az is kiderül, "milyen hatalmas tettekre képes az ember a hazájáért", gáztámadásokban, étlen-szomjan, és akkor is, "ha reménytelen a helyzet és minden elveszett" - jegyezte meg. Háláját fejezte ki, hogy a kötet szerzője szlovén emberként ezt a történetet "elbeszélte nekünk, magyaroknak". A Magyarországért elesettek nyugodjanak békében, mi pedig emlékezzünk rájuk - hívta fel a figyelmet.

Vasja Klavora hangsúlyozta: nem hivatásos történészként írta meg a könyvet. A doberdói csaták történetét tanulságosnak nevezte, amelyből kiviláglik, hogy az észak-olaszországi csatamezőn mindenki hazafiként harcolt, és több tízezer magyar katona halt meg, akikre emlékezni kell. A szerző elmondta: a magyar, korábban javarészt síkságon élő katonáknak nagy gondot okoztak a 2000 méteres tengerszint feletti magasságon zajló csaták. Vasja Klavora reményét fejezte ki, hogy a csatákra való emlékezés "békévé oldja fel" azt, ami ott történt.

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke az ünnepség után az MTI-nek elmondta: a tervek szerint tavasszal Schmitt Pál köztársasági elnökkel meglátogatják a doberdói magyar kápolnát, ahol egy Szent Benedek-ereklyét helyeznek el. A civil szervezet céljai között szerepel, hogy a doberdói harcteret a világörökség részévé nyilvánítsák - fűzte hozzá.

A 270 oldalas, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum által kiadott kötet tartalmazza mind a hat isonzói csata történetét (az Isonzó folyó közelében található Doberdó település), illetve a lövészárokharc és a földalatti hadviselés ismertetését.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár