2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bekerülhet-e egy laoszi tábornok Amerika nemzeti sírkertjébe?

2011. január 21. 11:22

Egyes amerikai képviselők szerint a 81 éves korában elhunyt Vang Pao CIA-tábornokot megilleti, hogy a nemzeti temetőben térjen örök nyugalomra: az 1960-70-es években ugyanis több ezer hmong harcost vezérelt Észak-Vietnam és Laosz ellen, hogy megdöntsék a kommunizmust.

Dennis Cardoza és Jim Costa, kaliforniai demokrata képviselők levélben kérték a Veteran Affairs titkárságát, hogy a volt CIA-tábornokot az amerikai katonák közé temethessék az arlingtoni temetőben.

Az 1960-as évek közepén a CIA egy titkos hadsereg kiképeztetésébe kezdett Délkelet-Ázsiában, amit aztán Laoszba küldtek harcolni. Mindehhez szükség volt egy elkötelezett, karizmatikus vezetőre, aki le tudta vezényelni a titkos háborút. Vang Paóra esett a választás, aki ekkor a Laoszi Királyi Hadsereg egyik tábornoka volt. Bill Lair szerint – aki segített neki a toborzásban – a világ legnagyobb gerillavezérét tisztelték a tábornokban.

Nem tekint azonban mindenki hősként a vezetőre. Martin Stuart-Fox, az Queenslandi Egyetem professzora szerint „Vang Pao egy igen ellentmondásos alak, vannak akik nagy hazafit látnak benne és vannak olyanok is, akik neki tulajdonítják a háború okozta szenvedéseket.”

1975-ben, miután a kommunisták megszilárdították a hatalmukat Laoszban, a tábornok Amerikába szökött a halálbüntetés elől, majd ott több ezer hmongnak segített áttelepülni. Vang Pao a száműzetésből is megpróbálta befolyásolni a laoszi ügyeket: 2007-ben Kaliforniában letartóztatták, azzal vádolták, hogy Laosz kormányának megdöntését tervezi, az ellen felhozott vádakat aztán 2009-ben ejtették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár