2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Két hónap alatt állítják helyre a tettyei romokat

2011. január 20. 14:09 MTI

Hatvan nap áll rendelkezésére a kivitelezőnek, hogy helyreállítsa a tettyei romokat; Pécs egyik nevezetességének déli fala tavaly áprilisban repedt meg.

Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Kft. igazgatója elmondta, a néhány napja kezdődött megerősítési munkát a budapesti HBM. Kft. vállalta, a rekonstrukció 52 millió forintba kerül.

A műemlék egyik fala tavaly áprilisban repedt meg, s fennállt a veszély, hogy a bástya összedől. A tűzoltók ezért a romokat körbekerítették, falait statikus irányításával teherrögzítéshez használt hevederekkel "átkötötték", majd megfeszítették. Ez azonban csak ideiglenes megoldás volt. Ezúttal a romok alatti mésztufás kőzetet injektálásos módszerrel és talajszögezéssel erősítik meg. Ezt követi majd a déli homlokfal rekonstrukciója, ezt úgynevezett falvarrásos módszerrel végzik: a kövek között megerősítő szálakat vezetnek és hornyokkal rögzítik őket. A munkára öt év garanciát vállal a kivitelező cég.

Handauer Péter, a pécsi tűzoltóság tűzoltási, műszaki mentési osztályvezetője korábban azt mondta, feltételezések szerint a Tettyei romok egyik falának repedése összefügg a Tettye térnek az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program keretében folyó felújításával. Merza Péter ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: készültek azóta szakértői vizsgálatok, "a felelősség kérdése azonban megyelőre még nem egyértelmű".

A tettyei romoknak nevezett épület egykor nyári palota volt, Szathmáry György pécsi püspök építtette a 16. század elején. A török hódoltság idején dervisek éltek benne, a 18. században azonban lakatlanná vált, falait a 20. század elején konzerválták. Korábban szabadtéri színielőadások helyszíne volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár