2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem származott előny a Neander-völgyiek nagyobb orrából

2011. január 18. 10:02 MTI

Nem jelentett előnyt a legutóbbi jégkorszak hidege ellen az, hogy a Neander-völgyi embereknek nagy volt az orruk - erre jutottak brit és német kutatók.

Másfél évszázadon át a tudósok azzal magyarázták a Neander-völgyieknek a Homo sapiensnél nagyobb orrát, hogy a hosszabb orrüreg segített felmelegíteni a belélegzett levegőt, így alkalmazkodott a jégkorszakhoz. Most kiderült, hogy nem ez volt az oka a Neander-völgyiek "Cyranóságának", ugyanis a modern emberénél nem volt nagyobb, sem hosszabb az orrüregük, ezért orruk légmelegítése sem volt eredményesebb.

Todd Rae, a londoni Roehampton Egyetem evolúciós antropológusa az Ernst-Moritz-Arndt Egyetem tudósaival együttműködve vetett össze röntgenfelvételeket és háromdimenziós képeket Neander-völgyiek és a középkorban élt modern emberek koponyáiról. Ezek alapján derült ki, hogy nem volt "orrhossznyi" légmelegítési előnyük a 400 ezer éven át élt, de 30 ezer esztendeje eltűnt Neander-völgyieknek a Homo sapiensszel szemben.

Rae szerint az orrüregi hasonlóság arra utal, hogy a Neander-völgyiek melegebb éghajlatról vándoroltak Európába, azután pedig délre a jég elől, és nemigen különböztek a mérsékelt égövi európai emberektől. A tudósok azért nem használtak az összevetéshez mai koponyákat, mert a központi fűtés és a légkondicionálás esetleg már változtathatott alakjukon - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

A központi fűtés mindazonáltal nem újkori találmány, már az ókori rómaiak is használták, de birodalmuk elmúlása után csaknem másfél évezredre "megszűnt".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár