2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Irodalmi utalások vannak a Mona Lisán

2011. január 10. 15:26 Science Daily

A Queen’s Egyetem professor emeritusa szerint Leonardo Da Vincit Horatius és Petrarca versei inspirálták mesterműve, a Mona Lisa megfestésekor.

Az irodalmi alkotások átvétele és egy másik műbe való becsempészése a szó elnagyolt értelmében „művészet” volt, s számos reneszánsz alkotó nyúlt ehhez a módszerhez. „Nagyon meglepő a Mona Lisa kompozíciója. Miért festett Leonardo egy erkélyen ülő, vonzó hölgyet oda, ahol a háttérben egy teljesen más, hatalmas és kies világ áll? Mit akart ezzel üzenni az alkotó?” – tette fel a kérdést Ross Kilpatrick klasszika-filológus.

A professzor szerint a festő Horatius egyik ódájára (Integer vitae) és Petrarca két szonettjére (Canzoniere CXLV, CLIX) utalt. A Mona Lisához hasonlóan mindketten egy mosolygó asszony előtt tisztelegnek, a szerelemre és egy asszony keresésére esküsznek fel, bárhol is legyenek a világon, nyirkos hegyekben vagy száraz sivatagban.

Amikor Leonardo a 16. század elején megfestette a Giocondát, már mindkét poéta széles körben olvasott volt. Az olasz művész behatóan ismerte Horatius és Petrarca műveit, ráadásul korábban a háttérben látható hidat a Petrarca szülővárosában, Arezzóban levő építménnyel azonosították. „A Mona Lisa akkor készült, amikor ezek az irodalmi remekművek jól ismertek voltak. Gyakran idézték, ünnepelték őket és hivatkoztak rájuk” – magyarázta az irodalom és művészet kapcsolatát immáron két évtizede kutató Kilpatrick, akinek legújabb felfedezését az olasz MEDICEA ismerteti.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár