2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Búvárrégészek tárják fel az elsüllyedt ógörög várost

2010. december 21. 13:07 MTI

Brit búvárrégészek tárják fel az elsüllyedt ógörög várost, az 5500 éves Pavlopetrit a Lakóniai-öbölben, a feltárásokról a BBC dokumentumfilmet készít.

Pavlopetrit 1967-ben fedezte fel Nicolas Flemming, a Southhamptoni Egyetem oceanográfiai intézetének geoarcheológusa. Vezetésével térképezték fel a tengerfenéken 15 különálló épületet, udvarokat, utcákat, sírkamrákat, valamint 37 sírüreget, a harmincezer négyzetméteres régészeti helyszínen a feltárások azonban csupán tavaly nyáron kezdődhettek meg.

Mint Jon Henderson, a Nottinghami Egyetem tengeri régésze rámutatott, a település építészeti sajátosságaiból és a tengerfenéken talált leletekből kiindulva azt feltételezik, hogy i.e. 3500 körül létesült Pavlopetri, amely több mint két évezreden át lakott volt. A településen 500-2000 ember élhetett. A feltételezések szerint az ókori város a mükénéi időszak végén, i.e. 1000 körül süllyedt el, ám nem ismert, hogy mi okozhatta Pavlopetri végzetét. A lehetséges okok között a tengerszínt emelkedése, földrengés és szökőár egyaránt szerepel.

Mivel a későbbi korokban a várost értelemszerűen sohasem építhették át, elrendezése mindmáig olyan, amilyen évezredekkel ezelőtt volt. Így Pavlopetri segítségével a kutatók többet megtudhatnak arról, hogy milyen volt, miként működött egy mükénéi város. Az antik település utcáiról, a házak alapzatáról, az udvarokról, a sziklába vájt sírokról a legkorszerűbb komputertechnológia segítségével készítenek felvételeket, hogy 2011-ben a tévéképernyőn kelthessék új életre Pavlopetrit, az elsüllyedt várost.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár