2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megkóstolták a világ legrégebbi iható pezsgőjét

2010. december 15. 14:03 MTI

Becslések szerint 200 éves pezsgőt ízlelhettek meg francia borszakértők egy reims-i kóstoláson.

Az összesen 168 üveget Finnország és Svédország partjai között, az Aland-szigetcsoporton lévő Föglö község közelében talált hajóroncs maradványai között fedezték fel. A búvárok 45 méteres mélységből hozták fel nyáron az értékes italokat. Egyelőre nem sikerült kideríteni sem az elsüllyedt kétárbocos hajó nevét, sem az elsüllyedés dátumát. Laboratóriumi vizsgálatok alapján azonban megállapítható, hogy az üvegek feltehetőleg 1805 és 1829 között készültek, a Veuve Clicquot és a Juglar márkák termékei.

"Még sohasem tapasztaltam ilyen mértékű ízbombát: virágok, citrusfélék és egy csipetnyi mandarin, ráadásul őrülten hosszú utóíz jellemzi" - dicsérte a megkóstolt nedűt Francois Hautekur borszakértő, a Veuve Cliquot pezsgőpincészet munkatársa a Le Parisien című lapnak. A kétszáz éven át érlelődött és fogyasztható maradt pezsgők titka valószínűleg az, hogy a mélyben biztosított volt számukra az állandó hőmérséklet és a változatlan fénymennyiség.

A vizsgálatok szerint a 168 üvegből 47-et a Veuve Cliquot palackozott, a többi pedig a ma már nem létező Juglar terméke. Nagy valószínűséggel a világ legrégebbi, még iható pezsgőiről van szó. Az üvegeket jövőre elárverezik, a Le Parisien becslései szerint üvegenként akár százezer eurót (27,5 millió forintot) is fizethetnek a nem mindennapi pezsgőkért. A bevétel a finn hatóságok kasszáját fogja gazdagítani, mivel ők a jog szerinti tulajdonosok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár