2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elkészült a szegedi Bálint Sándor Emlékház

2010. december 14. 13:38 MTI

Elkészült a szegedi Bálint Sándor Emlékház; a Napsugaras alsóvárosi tájház a legendás szegedi néprajzkutató, az egyik utolsó magyar polihisztor emlékét őrzi.

A tervezett projekt első eleme ezzel lezárult. A házat az engedélyek beszerzése után várhatóan február végén, március elején nyitják meg a nagyközönség előtt - mondta a beruházás hétfői bejárása kapcsán Igaz Ágnes, a polgármesteri hivatal fejlesztési irodájának vezetője. A tervek közt szerepel egy Bálint Sándor kutatóközpont megépítése is; ezt a beruházást a jelenlegi épület mögötti területen szeretnék megvalósítani, de ehhez további forrásokra van szükség.

A Bálint Sándor Emlékházat 79 millió forintból alakították ki; a beruházás 12 milliós önrészét a város vállalta. Az volt a törekvés, hogy a befejezés után olyan tájház jöjjön létre, amely kiállítótérként funkcionál és Bálint Sándor szellemi hagyatékát megfelelően ápolja - hangsúlyozta Igaz Ágnes.

Az emlékházat egy alsóvárosi házban alakították ki, az épületet az önkormányzat vásárolta meg. A házban van tiszta szoba, amelyet eredeti bútorokkal rendeznek be, és konyha is, szintén egykori eszközökkel felszerelve. A harmadik kiállítótér a pince. Az udvaron található egy helyreállított kukoricagóré, és egy kisebb épület is, amelyben kézműves foglalkozásokat tartanak majd. A telekhez nagy kert tartozik, ott füvesítenek majd, cserjéket telepítenek, lombos fákat ültetnek.

A fejlesztés eredményeként a megújuló, akadálymentesített épület kulturális funkciót kap és turisztikai szolgáltatásokkal bővül. A pályázat részeként 300 emlékérem, valamint 10 ezer darab három nyelvű leporelló és mintegy ötszáz példányban Bálint Sándor életét és munkásságát bemutató képes kiadvány is készül.

Bálint Sándor (1904-1980) néprajzkutató és művészettörténész, "a legszögedibb szögedi", a 20. századi magyar néprajz és folklorisztika egyik legnagyobb alakja volt, munkássága Szeged és környéke, valamint a népi vallásosság kutatásában is kiemelkedő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár