2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gazdag avarkori leletanyag került elő Makón

2010. december 10. 07:39 MTI

Gazdag kora avarkori leletanyag, arany- és ezüstékszerek, kardok, valamint nagy mennyiségű cseréptöredék került elő a makói ipari park területéről, ahol 2009 augusztusa és 2010 októbere között végeztek ásatásokat a Móra Ferenc Múzeum régészei.

Az ipari park 25 hektáros területéből nyolc hektáron voltak régészeti lelőhelyek. Egykor a Maros fattyúága folyt erre, az emberek pedig a kiemelkedő dombokon telepedtek meg - mondta a feltárás eredményeiről Balogh Csilla régész.

Az ásatások során öt lelőhely került elő, ezek közül a legfontosabb egy kora avarkori, feltehetően a 6. század harmadik harmadából származó temető volt. A régészek összesen 407 sírt tártak föl, amelyek mintegy kilenctizede lovassírnak bizonyult. A sírokban számos cserépedényt találtak, ezek beltartalmának elemzése még nem fejeződött be, de a tapasztalatok szerint egy részükbe virágokat helyeztek el, másik felükbe pedig élelmiszereket raktak mintegy útravalóul a halottnak - magyarázta a szakember.

A sírok között voltak olyanok is, amelyekbe feltehetően nem közembereket temettek. Tizenhárom férfi sírba a harcost fegyvereivel, íjával, tegezével és kardjával együtt helyezték el. Több női sírban pedig nemesfém ékszerek - arany fülbevaló, kereszt, bizánci érméből készült függő és gyűrűk - is voltak. A leletanyag egyik legszebb darabja egy ezüstből készült, aranyozott lemezcsüngős nyakék. A feltárás tudománytörténeti érdekessége, hogy egykor Móra Ferenc Deszk közelében egy nagyon hasonló avarkori temetőre bukkant, az ásatásról szépirodalmi műveiben is többször írt - jegyezte meg Balogh Csilla.

Zombori István, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a közgyűjtemény régészei ősszel hozzákezdtek az M43-as autópálya Makó és az országhatár közötti szakaszán a feltárási munkákhoz. A zord időjárás beköszönte előtt a hét ásatási csoport a teljes 360 ezer négyzetméteres területből 20 ezer négyzetméter átvizsgálásával végzett.

A munka zömét 2011-ben kell elvégezni, mert a régészeti munkák végső határideje 2012. június 15. - tette hozzá a szakember.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár