2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújul a kismartoni Esterházy-kastély istállója

2010. december 3. 12:44 MTI

A kismartoni Esterházy-kastély korai klasszicista stílusban épült lóistállóját 200 év után teljesen felújítják, s a tervek szerint 2011 márciusára befejezik a mintegy 600 ezer eurós (csaknem 167 millió forint) rekonstrukciót.

A kastély egykori lóistállóját és az őrség épületét is magában foglaló épületegyüttes 1793-ban készült a barokk kor neves bécsi építészének, J. Henricinek a tervei alapján. A kastéllyal szemközti épületegyüttes egy részében ma a Henrici étterem üzemel, s ahogy Schneider Erika, az Esterházy Magánalapítvány magyarországi képviselője elmondta, a komplexum teljes renoválására fennállása óta nem volt példa, az épület mai funkciói azonban elengedhetetlenné teszik ezeket a munkálatokat.

Az alapítvány az osztrák műemlékvédelmi hatósággal közösen megállapította, hogy a legfontosabb feladat az épület szigetelése. Ezek a munkálatok már korábban megkezdődtek az együttes keleti oldalán, idén ősz óta a nyugati szárnyon is folyik a fölújítás. A homlokzati toszkán oszlopsor és a porticus (a bejáró előtti teret kívülről övező oszlopos csarnok) renoválása elsődleges, hiszen a nedvesség okozta só kicsapódás ott már igen erősen megrongálta az építményt. A nedvesség elleni falszigetelési munkák keretében meg kell kötni a sókat és meg kell akadályozni a talajvíz felszivárgását - magyarázta a képviselő.

Az épület állagát figyelembe véve a vegyi eljárás helyett a műemlékvédelmi hivatallal egyetértésben egy sokkal bonyolultabb és időigényesebb, ugyanakkor sokkal kíméletesebb módszert, az úgynevezett falátvágásos technikát alkalmazzák. (Ezt az eljárást pár éve már sikeresen alkalmazták a bécsi Volkstheater felújításánál.) Végezetül külső, felületkezelő restaurálási munkákkal fejezik be a korszerűsítést.

A kismartoni kastély negyed az istálló felújításával látványos része lesz a Burgenland tartományi fővárosnak - mondta Hans Christian Karall, a történelmi építményekért felelős igazgató az Esterházy Magánalapítványnál.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár