2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Digitalizálják a nógrádi múzeumok könyvtári állományát

2010. november 29. 08:19 MTI

Digitalizálják a Nógrád megyei múzeumok könyvtárainak állományát: a program a Társadalmi Megújulási Operatív Program (TÁMOP) pályázatából mintegy 38 millió forintból valósul meg másfél év múlva.

Szirácsik Éva, a Nógrád Megyei Múzeumi Szervezet vezetője a Nógrádi kincsestár című projekt indítóján hangsúlyozta: jelenleg viszonylag alacsony a négy nógrádi múzeum könyvtári állományának társadalmi hasznosulása. A cél az, hogy anyagaikat a felhasználók széles köre megismerhesse, az új adatbázis pedig a megyei könyvtár rendszeréhez csatlakozik majd.

A prejekt az irodalom naprakész elérhetőségét teszi lehetővé, illetve személyre szabott elektronikus szolgáltatásokat nyújt továbbfejlesztett szoftverek révén. A pályázatból elnyert összeg a dolgozók továbbképzését is tartalmazza.

A digitalizálás után nyilvános szakkönyvtárként működnek a múzeumi könyvtárak, emellett az oktató és kutatómunka elmélyítésére alkalmas honlapot működtetnek majd Nógrád megye köz- és felsőoktatási intézményei számára. A fejlesztés eredményeként közös keresőfelületen jelenik meg a négy múzeumi szakkönyvtár, a megyei könyvtár és a pályázati konzorciumi partner, a Nógrád Megyei Levéltár állománya, utóbbi intézmény viszont nem törekszik kölcsönzésre.

A TÁMOP-pályázat országosan 73 nyertes projektet támogat 4,395 milliárd forinttal, a múzeumi és levéltári könyvtárfejlesztés 255 intézményt érint.

Szederjesi Cecília, a megyei levéltár igazgatóhelyettese elmondta: az őrzött kincsek ellenére a levéltár adottságaiból következően személyesen kevesen keresik fel állományukat, ezért számukra az internet a kényelmesen elérhető, megbízható, nyitott, szolgáltató levéltár felé vezető út.

Mint felidézte, 2009 végén cserélték le honlapjukat, az új felület pedig minden lehetséges érdeklődő számára tartalmakat kínál az iratkezeléstől a családfakutatásig. A látogatók száma idén meghaladta a 21 ezret, a letöltések száma pedig elérte a másfél milliót.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár