2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hamis érme az ókori Angliából

2010. november 26. 08:32

Egy 45 éves brit takarítómunkás különleges, Krisztus korabeli római pénzérmét talált egy Brighton melletti erdőben. A titokzatos érmét minden bizonnyal egy írástudatlan hamisító készíthette, aki nem tudta megkülönböztetni az egyik császárt a másiktól.

Rob Clements Brighton mellett, egy erdei ösvény alatt találta meg az érmét, miután megvásárolta első fémdetektorát. A helyi egyetemen takarító férfi az intézmény legkorszerűbb mikroszkópjával vizsgáltatta meg kincsét, amelyről kiderült: tömör ezüstből készült.

Az ezüstdenár a rómaiak mindennapi fizetőeszköze volt. Az eredeti pénz az actiumi csatáról emlékezett meg, a hamisító azonban teljesen összekeverte a feliratokat. Az érméket néhány évvel a csata után készítette, de szemmel láthatóan nem sok emléke volt arról. A lelet egyik oldalán ugyanis egy krokodil van, amely rossz irányba néz, a másik oldalán pedig Julius Caesar látható, pedig már az új császárt, Augustust kellett volna ábrázolni. A hamisító hibásan betűzte le Egyiptomot is.

Sam Moorhead, a British Museum érmegyűjteményének egyik szakértője szerint a denár készítője nem volt írni-olvasni tudó ember. „Nehéz értelmezni az érmét, talán egy prototípus lehetett. Az is elképzelhető, hogy készítője azzal akart bevételhez jutni, hogy az eredetinél kisebb mennyiségű ezüstből készítette el a fizetőeszközt” – mondta Moorhead. A Sussexi Egyetem egyik kutatójának, Diamaid Walshe-nak is megvan a maga magyarázata: szerinte a pénzmosás egyik korai példájával találkozunk. Lehet ugyanis, hogy a hamisító törvénytelenül nagyobb mennyiségű ezüst tulajdonába került, amelyet valahogy el akart rejteni. A legjobb módszer erre a beolvasztás volt.

Az szakértők szerint egy ritka kincsről van szó, amelynek érteke legalább 3000 font lehet. „Nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan, ennyire értékes tárgyat találok. Egy igazi érme megtalálása hatalmas örömet jelentett volna, de mégsem akkorát, mint ez a hamis. El fogom adni, az összeget pedig egyetemi tanulmányokra költöm; mindig is érdekelt a történelem” – mondta 45 éves takarítómunkás.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár