2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rekonstruálták az ötezer éves műszem tulajdonosnőjének arcát

2010. november 23. 08:25 MTI

Olasz és iráni tudósok rekonstruálták annak az ötezer éve műszemmel élt asszonynak az arcát, akinek földi maradványait Iránban, a Leégett városban (Burnt City) tárták fel még 2006-ban - az arcrekonstrukció a római orientalisztikai múzeumban, a Museo Nazionale d'Arte Orientale-ben látható.

A Leégett város, amelyet i.e. 3200 körül alapítottak, háromszázezer hektáros területet foglalt el, és négy civilizációnak adott otthont. Ez az urbanizáció hajnalának egyik legnagyobb városa volt. Háromszor égett porig és háromszor épült újjá, míg i.e. 2100-ben lakói végleg elhagyták, ettől az időtől nevezik a Leégett városnak. Itt került elő a világ legrégebbi ostáblája és játékkockája, valamint itt találták a köménymag legkorábbi mintáit.

A világ legrégebbi szemprotézisét 2006-ban találták, amikor egy fiatal, halálakor 25-30 éves asszony csontvázát tárták fel az ókori nekropoliszban. Az i.e. 2900-2800-as években elhunyt nő 182 centiméter magas volt, ami igen szokatlan volt a maga idejében. A bal szemében lévő 2,5 centiméter átmérőjű protézis félgömb alakú és nagyon könnyű anyagból készült. Felületét hajszálvékony aranylemez borítja, közepébe pedig a szivárványhártyát jelképező kört gravíroztak. A műszemet vékony aranyszállal rögzítették, amelyet a protézisbe fúrt két apró lyukon keresztül vezették át. A koponya mikroszkópos vizsgálata kimutatta az aranyszál lenyomatát az elhunyt szemgödrében, vagyis az asszony életében viselte a protézist.

A szakemberek feltételezése szerint az elhunyt igen magas rangú személy lehetett, hiszen kevesen engedhették meg maguknak a piramisépítők korában protézis készítését. A sírban a régészek agyagedényekre, bronztükrökre, bőr iszákra és különféle csecsebecsékre, ékszerekre bukkantak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár