2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Játéktörténeti konferencia Székesfehérváron

2010. november 18. 11:34 MTI

Játéktörténeti konferenciát tartanak az idén januárban elhunyt Moskovszky Éva (1924-2010) könyvtáros, kultúr- és játéktörténész, játékgyűjtemény-tulajdonos emlékére szombaton Székesfehérváron.

A városi önkormányzat, a Szent István Király Múzeum és a Kiss Áron Magyar Játék Társaság által rendezett program keretében a felújított műemlék Hiemer-házban felavatják a "babák nagyasszonyáról", Moskovszky Éváról elnevezett termet, majd munkásságáról, valamint játék és kultúra kapcsolatáról, a Fehérvári Babaház - Moskovszky-gyűjteményről hangzanak el előadások. A találkozó résztvevői Tatyjana Meny orosz művészettörténész előadása révén betekintést nyerhetnek az orosz játékmúzeumok világába is.

Moskovszky Éva és Székesfehérvár kapcsolata az 1990-es évek végén kezdődött, a műgyűjtő ugyanis 1998-ban a városban helyezte letétbe egyedülálló játékgyűjteményét. A csodálatos játékvilág a régi Megyeháza műemlék épületének egyik szárnyába kapott helyet, s a Fehérvári Babaház - Moskovszky-gyűjtemény megnyitása óta a leglátogatottabb múzeuma Székesfehérvárnak. A tárlat mintegy hetven együttesben, parányi szobabelsők, enteriőrök segítségével ad képet az 1800-1930-as évek polgári otthonairól. A babaházakat, az aprócska boltokat, miniatűr, de valósághű utcákat szebbnél-szebb babák "népesítik be".

Az értékes és egyedülálló gyűjteményt a város új, tágasabb helyen szeretné elhelyezni: a tervek szerint a műemlék Hiemer-ház III. ütemében felújításra kerülő épületszárnyban kap majd helyet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár