2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Víziló végezhetett Tutanhamonnal

2010. november 9. 12:22

Komoly mellkasi fájdalom vezetett Tutanhamon halálához, amelyet egy feldühödött víziló okozhatott – állítja egy friss kutatás.

Az egyiptomi származású Dr. Benson Harer a 2005-ben készített, közel 1700 CT-felvételt vizsgálta meg. Harer kutatásainak legfontosabb eredménye, hogy rácáfol azokra a vélekedésekre, miszerint a sírrablók valamikor 1925 és 1968 között lophatták el Tutanhamon szívét és mellcsontját. Az orvosi anomáliák sora ezzel még korántsem ért véget, szakértők ugyanis rámutattak, hogy a gyermekfáraó valószínűleg eltörte a lábát, a Journal of the American Medical Association című folyóiratban közölt tanulmány pedig bebizonyította, hogy Tutanhamon halálához malária vezetett.

Először az 1968-ban készített röntgenfelvételek mutattak rá, hogy hiányoznak Tutanhamon mellcsontjai, csakúgy, mint az ékszerek, a kutatók így logikus módon arra következtettek, hogy a testrészek eltűnéséért is a sírrablók a felelősek. Harer szerint azonban a mellkasi csontok már régóta hiányoznak, a bordákat ugyanis szépen távolították el: a bebalzsamozókkal ellentétben a rablóknak egyszerűen nem állt ennyi idő a rendelkezésükre.

Harer szerint erre a legfőbb bizonyítékot a belső szervek kivételének technikája szolgálja: a királyi síroknál csak Tutanhamon esetében használták az átlós, a köldöktől a gerincig tartó bemetszést, amely során a beleket, a vesét és a gyomrot a rekeszizom alatt szedték ki - bár ezen nem mentek keresztül, azért, hogy a tüdőt is kivehessék. A vallási okok miatt a bemetszéseknél elhelyezett speciális amulett itt azonban hiányzik, mivel értelmetlen lett volna a hasüreg hatalmas varratát elfedni vele - állítja a kutató. Ráadásul Tutanhamon kezei a csípőjénél, nem pedig a mellkasán volt összefonva.

A sérüléssel kapcsolatban Harer kategorikusan kizárta a lovas baleset lehetőségét, s ehelyett azt állítja: lehet, hogy egy víziló végzett a vadászatra indult gyermekfáraóval, erre utal a síremlékén azonosított jelenet is, amint az agresszív állat éppen megtámadja Tutanhamont. Harer ésszerű magyarázatot kínál arra, hogy miért övezte akkora titokzatosság a fáraó halálának körülményét: szerinte ugyanis megalázó lett volna, ha kiderül, hogy egy állat végzett a 18. dinasztia emblematikus uralkodójával. Ezt az elméletet pedig alátámasztja a törött lábbal kapcsolatos hipotézis elterjedése is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár