2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Húsz év időutazás - Kiállítás a rendszerváltás előtti két évtized MTI-fotóiból

2010. november 4. 16:02 MTI

Húsz év időutazás - A rendszerváltás előtti két évtized képekben címmel nyílt kiállítás a Magyar Távirati Iroda Kor-képek fotóalbum-sorozata utolsó két kötetének anyagából csütörtökön a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) székházában, a Fotóhónap 2010 rendezvénysorozat keretében.

Mint a kiállítás képanyagát válogató Féner Tamás fotóművész, a Kor-képek szerkesztője a csütörtöki megnyitón elmondta, az MTI 2004-ben azzal a céllal indította útjára a sorozatot, hogy fotóarchívumának Magyarországra vonatkozó felvételeiből egy olyan válogatást adjon közre, amely a lehetőségekhez mérten hűen tükrözi az 1938 és 1994 közötti közel 60 év történetét.

A Kor-képek idén augusztusban megjelent hetedik kötete az 1968. január 1. és 1979. december 31. közötti 12 esztendőt öleli át, a hazai publicisztikában meghonosodott elnevezés szerint a "frizsiderszocializmus" időszakát. A kötetben közölt összesen 286 fotóból 283 az MTI archívumából származik, ebből 43 szerepel a kiállításon.

A sorozat most októberben megjelent nyolcadik és egyben záró része az előző albumot folytatva a nyolcvanas évek úgynevezett "puha diktatúráját" mutatja be a köztársaság kikiáltását megelőző napig, 1989. október 22-ig. A kötetben megjelent 315 fotóból 312-t az MTI archívuma őriz; a kiállításon ezek közül 56 kép látható. A könyvsorozathoz felhasznált képeket az MTI munkatársai a Norvég Alap, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, illetve a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával digitalizálták.

Mint a tárlatot megnyitó Závada Pál író rámutatott, a számos történeti kutatás ellenére máig nehéz eligazodni "ebben a százszor elátkozott, ám a társadalom tudatalattijában folytonosan csábító vonzerőt kifejtő korszakban", a Kádár-rendszerben, a tisztánlátást azonban nagyban segíthetik a Kor-képekhez hasonló kezdeményezések. "A fotográfusi fényérzékenység nem felejt, hanem megőriz (...), a nyilvánosság előtt is gyakran tanúskodik" - fogalmazott az író.

A kiállításon bemutatott korszak kezdő évében, 1968-ban a hétköznapok emberében már annyira elhalványult 1956 emlékezete, hogy azt a csehszlovákiai bevonulás sem tudta előhívni, pedig állt még a ledöntött Sztálin-szobor talapzata - idézte fel Závada Pál. Az író emlékeztetett: ezen az évtizedfordulón tűnt el a villamosról a kalauz és a falvakból a kukoricát morzsoló asszonyok, majd jöttek a hetvenes évek, "az autóstoppos fiatalok évtizede, amikor megjelenik a Trabantra szerelhető sátor, a fagylalttölcsér alakú telefonfülke, a forrónadrág, meg a viselőjére tapadó férfi-tekintet".

Mint megjegyezte, a hetvenes-nyolcvanas évek iparából, köztéri emlékeiből kevés maradt meg, vezető politikusai, sportolói, művészei közül sokan már csak a fotóalbum lapjain élnek, de számos jelenség tovább él a mai magyar társadalomban is: nem tűnt el, sőt, szélesedett a nyomor; az árvíz, sőt, a vörösiszap ma is elviszi a többnyire szegény emberek házait.

Az MTI fotósainak a Kádár-rendszerben természetesen a rezsim fényképészeiként kellett dolgozniuk, "viszont profik voltak, s többnyire musz-feladataikból is a művészi maximumot próbálták becsülettel kicsiholni. És ha úgy tesszük föl a kérdést, mit fényképeztetett a rendszer önmagáról, akkor egy tapodtat se tovább: az MTI fotóit kell tanulmányoznunk" - emelte ki az író.

Závada Pál úgy vélte, manapság számos, a kiállítás által bemutatott vagy korábbi évtizedekben jellemző veszélyes társadalmi jelenség - az idegengyűlölet, a rasszizmus, a szociális érzéketlenség, a politikai vetélytársak kiközösítése, az emberi jogot és méltóságot sértő intézkedések, a szélsőséges eszmék iránti fogékonyság vagy az új vezérkultusz - erősödik.

A Magyar Távirati Iroda 1993-ban védett muzeális gyűjteménnyé minősített fotóarchívuma Európa legnagyobbjai közé tartozik: 13 millió eredeti negatívot és 5 millió pozitív mintaképet őriz. E hatalmas vagyon rendszerszemléletű feldolgozása és digitalizálása néhány éve kezdődött: Vince Mátyás, az MTI elnöke indította el a képvagyon széleskörű bemutatását a nyilvánosságnak, hogy a könyvsorozatok, kiállítások révén a nagyközönség számára is kiderüljön, milyen értékek rejtőznek az archívum mélyén.

A 20 év időutazás című tárlat ingyenesen megtekinthető november 26-ig a MÚOSZ Vörösmarty utca 47/a alatti székházának földszinti kiállítótermében. A bemutatott fotók az interneten is megtekinthetők a http://fotomozaik.mti.hu és a http://foto.mti.hu internetes oldalakon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár