2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Turisztikai attrakciófejlesztés Keszthelyen

2010. október 28. 15:11 MTI

Mintegy 150 millió forintos turisztikai attrakciófejlesztés valósul meg a keszthelyi Balatoni Múzeumban - tájékoztatott Havasi Bálint múzeumigazgató.

A projekt 85 százalékát a Nyugat-Dunántúli Operatív Program pályázatán nyert európai uniós forrásból finanszírozzák, a 15 százalékos önerőt pedig a Zala Megyei Önkormányzat biztosítja. A támogatási szerződést szerdán írták alá Keszthelyen. A jövő év augusztusáig megvalósuló fejlesztés célja a Balaton és a térség természeti, kulturális és művelődéstörténeti örökségének korszerű, innovatív, élményelemekkel gazdagított bemutatása, valamint új turisztikai szolgáltatások kialakítása.

A látogatók érintőképernyőn játékos formában ismerhetik meg a vízi élővilágot, a múzeum képeslapgyűjteménye pedig hiteles áttekintést nyújt a környezet változásairól. Az Üdülj okosan! című társasjáték Keszthely szórakozási, idegenforgalmi élményeiről ad tájékoztatást, a Parti őrség címmel indított játék során pedig a viharos Balatonon kell révbe juttatni a hajókat.

A látássérült vendégek informálását Braille írásos táblák kihelyezésével biztosítják és korszerűsítik a múzeum honlapját is. Audio guide rendszer működik majd a kiállítási termekben, indukciós hurok a hallássérülteknek a díszteremben és az aulában, valamint akadálymentes játékokat helyeznek el, elsősorban mozgás- és látássérültek számára.

A közösségi terek felosztásával, funkcióváltásával, új, látogatóbarát infrastruktúra kialakításával is bővülnek a turisztikai szolgáltatások. Korszerűsítik a múzeum látogatói tereit - a bejáratot, a ruhatárat, csomagmegőrzőt és a pénztárt - modernizálják az információs pultot, új kávézót és múzeumi boltot alakítanak ki. Megújul a múzeumépület körüli kert is, ahol pihenő- és játszóparkokat hoznak létre. Megvalósul a múzeum akadálymentesítése; mozgássérült mosdót és liftet alakítanak ki. Kiépítenek egy mozgássérült parkolót is és akadálymentes út vezet majd az épületbe.

A Balatoni Múzeumot 1898-ban a Balaton kulturális és természeti értékeinek kutatására, gyűjtésére hozták létre. A gyűjtemény számára 1925-1928 között Györgyi Dénes tervei alapján neobarokk stílusú épületet emeltek. A belső munkálatok az 1930-as évek végéig elhúzódtak, de a gyűjteményeket már 1935-ben elhelyezték a múzeumban. Elsőként a természettudományi kiállítás nyílt meg, később a régészeti anyagot is bemutatták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár