2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Honfoglalás kori temetőt tártak fel Dabason

2010. október 13. 13:45 MTI

A mintegy húsz sírból álló dabasi temető mellett pattintott kőeszközöket és Árpád-kori emléket is találtak.

Rácz Tibor Ákos, az ásatások egyik vezetője elmondta, hogy az első leletet egy dabasi lakos találta meg áprilisban: egy hosszú idő után újra művelésbe vett szántóföldön emberi csontokra lett figyelmes. A még tavasszal feltárt férfisírban nyílcsúcsokat, kengyelt találtak, majd előkerült egy 9. századi II. Lothar érem, valamint olyan fémtárgyak, amelyek arra utaltak, hogy honfoglalás kori temetőre bukkantak. A kéthektáros lelőhelyen a munkálatok ősszel tudtak megkezdődni.

A kora bronzkori úgynevezett makói kultúrához tartozó településen kívül földbemélyített Árpád-kori ház is előkerült a több periódusú lelőhelyről, de találtak pattintott kőeszközöket - késeket, kőpengéket -, illetve középső rézkorból származó temetkezést és cserepeket is - közölte a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának régésze, hozzátéve, hogy a dabasi honfoglalás kori temetőnek azért van jelentősége, mert a leletmentés keretein belül sikerült szakszerűen kibontani a sírokat, amelyeket a mezőgazdasági művelés véglegesen elpusztított volna, így azok elhelyezkedéséből, egymáshoz való viszonyából, számából és a halottak elhelyezéséből nagyon sok fontos információhoz lehet jutni.

A mostani kutatás tovább finomíthatja a 10. századi temetkezések időrendjét, mivel olyan ékszerek kerültek elő egymás mellől, amelyekről korábban úgy vélték, hogy nem egy időszakban viselték őket - magyarázta. A feltárással kapcsolatban megjegyezte, hogy a leletmentés költségeit a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága és Dabas Város Önkormányzata fedezte. Az ásatások másik irányítója Patay Róbert volt, a feltáráson részt vett Farkas Zoltán régész, a szakmai munkában pedig a Szegedi Tudományegyetem és az ELTE régészhallgatói is közreműködtek. Hasonlóképp támogatták a munkálatokat dabasi magánszemélyek és vállalkozók is.

A régész tájékoztatója szerint a négyhetes terepmunka után most kezdődik majd a leletek feldolgozása, a csontokat várhatóan a Magyar Természettudományi Múzeum antropológusai fogják megvizsgálni, Bécsben pedig radiokarbonos elemzés segít majd pontosan meghatározni a kort.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár