2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb részek barangolhatók be a Colosseumban

2010. október 12. 09:32 MTI

Csütörtökön megnyitják a nagyközönség előtt a római Colosseum negyven éve nem látogatható harmadik emeletét és az egykori aréna fedte földalatti szintet is.

A világ hetedik csodájaként ismert műemlék eddig elzárt tereit az olasz kulturális miniszter Sandro Bondi nyitja meg. A Colosseum harmadik szintje az egykori nézőtér utolsó előtti emelete volt, ahol - a császár, a szenátorok és az arisztokraták felett - az ókori római középosztály foglalt helyett. Az emelet a hetvenes években vált életveszélyessé, helyreállítása most fejeződött be, és 1,7 millió euróba került. A Flavius-dinasztia 72-80 között épített amfiteátrumának harmadik szintje lenyűgöző körpanorámát kínál: a Forum Romanumtól a Palatinusig, a Nero császár építtette Domus Aureától Constantinus diadalívéig.

Megnyitják a harmadik emeletnél is érdekesebbnek ígérkező aréna alatti részt is: a Colosseum egykori színpada alatt rejlő raktárokat, folyosókat, öltözőket, ahonnan egyszerre nyolcvan vadállatot tudtak emelők segítségével a színpadra juttatni. Az amfiteátrumnak ezt a területét eddig csak a régészek láthatták, mostantól azonban a turisták is megtekinthetik vezető kíséretében, 20-30 fős csoportokban.

Azt még nem tudni, hogy a bővített látogatási útvonal megemeli-e a jelenleg 13,50-18 eurós belépőjegy árát. Most szombaton mindenesetre ingyenes lesz a belépés, és a látogatókat Gianni Alemanno római főpolgámester vezeti.

A harmadik szint és az aréna alatti részek megnyitásával a Colosseum összterületének látogatható része negyven szazalékról hetvenre emelkedik. A héten újranyitják a Forum Romanumon a Vesta-szüzek házát és a Vesta-templomot is, melyeket szintén évtizedek óta zárva tartottak.

A Colosseumot évente közel hatmillió, többségében külföldi turista látogatja. A jegybevétel évente 32 millió eurót juttat a város kasszáiba. A műemlék teljes felújítása, amelyre októberben írtak ki nemzetközi pályázatot, 25 millió euróba kerül majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár