2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kétezer éves városfalat ástak ki Óbudán

2010. szeptember 28. 17:48 Régészet Budapesten

2010. április-május folyamán az Aquincumi Múzeum parkolójának területén (III. Szentendrei út 135.) előkerült a polgárváros déli városfalának egy eddig nem kutatott szakasza, amely az újkori bolygatások ellenére is igen jó állapotban maradt meg.

A feltárásra került, eredetileg 2.2m széles, habarcsba rakott, masszív kőfal teljes hosszában újkori csatornát fektettek még az 1930-as években, de szerkezete így is megfigyelhető volt. A felmenő fal falköpenyét nagyméretű, szögletes mészkőblokkokból falazták, míg a falmag apróköves, öntött falazású volt. A fal mellett annak omladékaként nagyobb kváderek kerültek elő. A városfalhoz tartozó további védmű, a vizesárok (fossa) indítása is előkerült, ennek teljes feltárására azonban nem volt mód.

A városfal megmaradt tetején további meszes és sóderes rétegek észak-déli irányban többrétegű útnak bizonyultak. Mindez bizonyítja, hogy a fal használaton kívül kerülése (és visszabontása?) után a területen észak-déli irányú közlekedés folyt.

A munka során a falon kívüli első épület északi végét tárták fel. Az ún. deversorium (vendégfogadó) – melynek egy részletét a területen az 1940-es években kutató Nagy Tibor is feltárta - armírozott falsarkát, döngölt padlószintjének maradványát, és az épület zárófalához épített félkör alakú pillért dokumentálhatták. Valószínűnek látszik, hogy a vizesárok feltöltése után az épület városfal felé néző, északi homlokzatát pillérekkel díszítették, ezekből azonban több egyelőre nem ismert.

Az épület és a hozzá tartozó külső járószint az i.sz. 2-3. század fordulóján készülhetett, a városfal ekkor még állhatott, a fossát azonban már betemették. Egy későbbi időszakban (3.sz. közepe?) egy hevenyészett falat toldottak még észak felé az épülethez.

Kelet felé újabb szakasza került elő a városfalnak, itt azonban már az utolsó kősorig kiszedett állapotban. Az építményt belülről fa-agyagtégla konstrukciós belső körüljáró kísérte, ennek elplanírozott maradványait és cölöplyukait megtalálták a feltárás során. A planírozási rétegből Hadrianus bronz érme került elő.

A teljes cikk a BTM oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár