2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az argentin junta újabb elrabolt "gyerekét" azonosították

2010. szeptember 21. 15:23 MTI

Az argentin katonai diktatúra által elrabolt, és a rendszerhez hű családoknak adott újabb gyereket, egy ma már 33 éves férfit azonosítottak a Las Abuelas de la Plaza de Mayo nevű társadalmi szervezet bejelentése szerint.

Ezzel 102-re emelkedett az 1976 és 1983 között működő junta által igazi szüleitől megfosztott, majd később a szervezet által fellelt gyerekek száma. A mostani esetben egy olyan fiatalemberről van szó, akinek személyazonosságát egyelőre nem hozzák nyilvánosságra. A férfi 1977 novemberében született, anyját politikai fogolyként tartották fogva a diktatúra legnagyobb fogolytelepén.

A férfi a jelentések szerint tudatában van valódi személyazonosságának, amelyet egyelőre nem hoznak nyilvánosságra, mert még csak most dolgozza fel a valódi szülei "eltűnéséről" szóló hírt. A fiatalember apját, Jorge Daniel Rochisteint és anyját, Maria Graciela Taurót 1977. május 15-én hurcolták el.

A szülők az 1970-es években megalakult Montoneros nevű baloldali és nacionalista, peronista gerillacsoport tagjai voltak - tájékoztatott az ügyről Estela de Carlotto, a Las Abuelas de la Plaza de Mayo elnöke. A nő és a férfi 1976 januárjában házasodott össze, egy évvel később már a diktatúra kezére kerültek. Maria Graciela Tauro akkor négy és fél hónapos terhes volt. Az évtizedek múltán megtalált gyerek, immár felnőtt, megtagadta a DNS-vizsgálat elvégzését, de végül bírói döntés alapján megtörtént az azonosítás.

A Las Abuelas de la Plaza de Mayo hangsúlyozta, szeretnének mindent megtenni azért, hogy az ellopott gyerekek megismerjék valódi származásukat, de arra is törekednek, hogy ez a lehető legkevesebb fájdalommal járjon.

Az akkor eltűnt fiatal nők és férfiak ma már nagymamakorú anyáit tömörítő Las Abuelas de Plaza de Mayo becslései szerint mintegy 500 gyermeket választottak el erővel elrabolt és meggyilkolt anyjuktól, hogy aztán a rendszerhez hű családoknak, sokszor gyermektelen házaspároknak adják őket. A katonai junta a becslések szerint 30 ezer "rendszerellenes" emberrel végzett, sokak sorsáról mindmáig semmit sem tudni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár