2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra felfedeztek egy sírkamrát Luxorban

2010. szeptember 16. 08:31 MTI

Színpompás asztrológiai jelenetekkel dekorált 2800 éves sírkamrát fedeztek fel újra Luxorban.

Az egyiptomi kulturális minisztérium közleménye szerint a temetkezést eredetileg még a 19. században fedezték fel és az 1970-es évekig volt látogatható, míg beomlott, s betemette a sivatag homokja. A sír a Luxorban dolgozó az egyiptomi-amerikai expedíciónak köszönhetően került ismét napvilágra.

"A sírkamra helyreállítása egy nagyszabású program, a dél-asszaszifi konzerválási és restaurálási projekt keretében történt. Utóbbi az újbirodalmi, valamint a XXV. és XXVI. dinasztia korának nemesi sírjainak feltárását célozza az dél-asszaszifi nekropoliszban" - hangsúlyozza a közlemény. Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkárának tájékoztatása szerint a sírkamra egy 8 méter mély akna alján található, s igen jó állapotban maradt fenn.

A temetkezés, amely Karahamon, egy a XXV. (kusita) dinasztia alatt élt pap végső nyughelyéül szolgált, két oszlopos előcsarnokból, valamint további öt teremből áll. Karahamonról keveset lehet tudni - nem ismeretes semmi a családjáról, s a jelek szerint a férfi nem töltött be fontos pozíciót a közigazgatásban. Ugyanakkor eddig ez a legnagyobb sírkamra, amelyet a dél-asszaszifi nekropoliszban feltárták. Ebből a szakemberek arra következtettek, hogy bár látszólag semmilyen fontos posztja nem volt, a férfi mégis szoros kapcsolatokat ápolhatott a királyi udvarral, vagy az uralkodói családdal.

A sír bejáratánál Karahamon tekint le a belépőre, a plafont pedig több asztrológiai jelenet díszíti, egyebek közt "megjelenik" Nut óegyiptomi égistennő is, aki egyben a túlvilági fák istennője is: fa alakjában gondoskodik az elhunyt táplálásáról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár