2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

"Lángokban" a Colosseum

2010. szeptember 9. 08:25 MTI

Rómában három szeptemberi éjszakára "felgyújtják" a Colosseumot - a rendkívüli látvány a művészet örökkévalóságát hivatott jelképezni.

Szeptember 17. és 19. között különösen érdemes lesz ellátogatni a világ egyik legismertebb műemlékéhez, sötétedéstől egészen hajnalig ugyanis lángok borítják majd a római Colosseumot. A lángokat, amelyek az ókori amfiteátrum árkádjai alatt "égnek" majd, vetítő "lobbantja fel" a műemléken, a hatás azonban több mint valódinak tűnik - közölték a Coliseum on Fire elnevezésű videóinstalláció alkotói, akik a főpróbát szeptember 16-án este tartják.

A dán Thyra Hilden és az argentin Pino Diaz nem első alkalommal "gyújtogat" Rómában: már "tüzet raktak" a Trevi-kútban és az Ara Pacis békeoltárán is, igaz ezt egy kiállítóteremben tették meg. Most az eredeti Colosseumon lesz a sor, és a látvány is lenyűgözőbbnek ígérkezik.

Az eseményt védnöklő római kulturális minisztérium szerint azonban nem csak egyszerű látványosságról van szó, a lángoknak művészi értékük is van: az emberi alkotások törékenységét és múlandóságát jelképezik, ezen kívül a tűz a tisztulás és az újjászületés szimbólumának is számít.

A tűzből újjászülető főnixmadárhoz hasonlította az i.sz. 80-ban emelt Colosseumot a műemléket igazgató Rossella Rea is, aki szerint a minél előbb alapos restaurálásra szoruló Colosseum esetében a látvány-előadás üzenete több mint aktuális. Az idő foga, a múltbéli barbárok, a mai autósforgalom és a műemléket nem kellőképpen tisztelő turistaáradat okozta károk ellenére a Colosseum képes a túlélésre.

A rendkívüli művészeti esemény azt is bizonyítja, hogy a Colosseum, ahol kizárólag ókori tárgyú kiállításokat szoktak rendezni, kiváló helyszínt kínál másfajta kulturális programoknak is, de természetesen csak olyanoknak, amelyek nem veszélyeztetik a világ egyik csodájának tartott műemléket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár