2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Antik afrikai edények kerültek elő Óbudán

2010. szeptember 3. 13:19 Régészet Budapesten

Különleges, Észak-Afrikában készült ókori kerámiaedények kerültek elő Óbudán, az Aquincumi Múzeum ásatásain. A két díszes korsót a római kori polgárváros Duna-parti temetőjének sírjaiban találták.

Az egyik egyfülű korsó, más edényekkel együtt egy hamvasztásos sírban feküdt, a másik kétfülű edény egy gazdagon felékszerezett fiatal nő holttestének lábánál nyugodott. A finom kidolgozású, vékony falú, fényes vörös bevonatú, terra sigillátának nevezett edényeket növényi és mitológiai ábrázolások díszítik, közöttük megtalálható lantján játszó Apollo isten, Léda a hattyúval és Európé elrablása. A tárgyakat a mai Tunézia területén, az egykori Africa Poroconsularis nevű római provinciában gyártották az i.sz. 3. század közepe táján.

Bár később, az i.sz. 3. század végén és a 4. században kis számban importáltak innen kerámiatárgyakat (elsősorban tálakat, tányérokat) a dunai tartományokba, a most Aquincumban talált díszes korsókhoz hasonló, nagyon törékeny korai típusok eddig teljesen ismeretlenek voltak Pannonia területén. Ezek a maguk korában is ritkaságnak számíthattak az európai tartományokban, így minden bizonnyal komoly értéket képviselhettek itt.

Hogy miként kerültek ezek az edények Európába, egyelőre csak sejteni lehet. A helyi kerámiagyártás mellett a i.sz. 3. század közepéig főleg galliai és germániai műhelyekből szállítottak nagy mennyiségben finom kidolgozású, asztali edényeket a pannoniai piacokra, elsősorban a dunai folyami úton. A 250-260-as években azonban súlyos germán támadások érték az európai tartományokat, emiatt a Rajna környéki gyárak nagyrészt megszűntek. Ebben az időszakban kezdődhetett meg az észak-afrikai kerámiaműhelyek termékeinek, minden bizonnyal igen költséges importja a dunavidéki tartományokba.

A két észak-afrikai korsó 2011 tavaszán már látható lesz az Aquincumi Múzeum legújabb ásatásait bemutató kiállításon.

Még több kép a leletekről

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár