2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszacsatolás: 1940

2010. augusztus 23. 09:01

AZ OSA Archívum 2010. augusztus 30-án kiállítást nyit a második bécsi döntés 70. évfordulója alkalmából. A tárlat célja, hogy bemutassa Észak-Erdély visszacsatolásának korabeli fogadtatását és visszhangját, magyar és román oldalon egyaránt, és felvillantsa az esemény hosszabb távú következményeit.

A második bécsi döntés alapvető következményekkel járt a két ország második világháborús részvételének alakulására, és mindmáig érzékeny, sok tekintetben feldolgozatlan traumákat hordoz mindkét nemzet emlékezetében. A tengelyhatalmak, elsősorban a hitleri Németország diktálta döntés során visszakerült Magyarországhoz egy mintegy 43 ezer km2 nagyságú terület, a Székelyföldet is magába foglaló ún. „Észak-Erdély”, a trianoni békeszerződésben Romániához csatolt egykori magyar területek kétötöde. "Dél-Erdély", mintegy 60 ezer km2 román terület maradt.

A kiállítás korabeli levéltári dokumentumok, sajtóanyag, magyar és román propagandaanyagok, privát visszaemlékezések és naplók, rádióadások, valamint korábban soha nem látott amatőr fényképek és filmek segítségével idézi fel azt, hogy a civilek hogyan élték meg a történelmi változásokat. A tárlat távolságot tart a nacionalista propagandától: a hivatalos propaganda és a föltámadó illúziók mögötti valóságos történéseket igyekszik megmutatni. A lelkesedés és az elkeseredés képei mellett tragikus momentumokat is, amelyek a visszacsatolás aktusát kísérték mindkét oldalon.

„Nem akarunk semmit sem elkendőzni vagy szépíteni. Célunk az, hogy a 70. évfordulón tárgyilagos, a történelmi emlékezetet mindkét oldalon torzító sérelmi attitűdöktől mentes rekonstrukcióval segítsük elő a múlttal való szembenézést, azoknak a traumáknak a feldolgozását, amelyek a magyar-román viszonyt mindmáig terhelik. A kiállítás ezért magyar és román történészek közös munkáján alapszik” – olvasható a tárlat bemutatójában.

Az OSA bemutatója

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár