2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ősi "bölényvesztőhelyet" fedeztek fel Montanában

2010. augusztus 9. 19:13 MTI

Ősi "bölényvesztőhelyet" fedeztek fel az Arizonai Egyetem régészei a feketeláb indiánok (Blackfeet Indian) rezervátumában Montana állam észak-nyugati részén, ahol az állatok a szikláról vetették le magukat a mélybe.

A helyszín a Marias-folyó egyik mellékfolyója felett magasodó fennsíkon van, korát legkevesebb ezerévesre becsülik a szakértők. Az egyedülálló kutatási program keretében az i.sz. 1050 és 1600-as évek között a térségben élő közösségek életét, vadászati módszereit tanulmányozzák. A 14,5 kilométeres hosszú vadászkomplexum "terelő utat" is magába foglal: az ide irányított bölények hanyatt-homlok rohantak a végzetük felé.

Feltárták az indiánok két táborhelyét is, ahol vigvamgyűrűk százaira, valamint rengeteg bölénycsontra bukkantak. A szakemberek szerint a vadászkomplexum a feketeláb indiánok egyik legfontosabb emlékhelyévé válhat a térségben, és segítségével jobban megérthetik történelmüket.

A feketeláb indiánok törzsei a 19. században a Missouri felső folyásának Kanadába átnyúló vidékén élték. Nevüket feketére festett mokaszinjukról kapták. Három nagy törzs alkotta a feketeláb népet: a szikszika, az igazi feketelábok, a pígen és a kaina indiánok. Sohasem egyesültek tényleges törzsszövetségé, de vadászterületeik védelmére és a harci vállalkozások alkalmával mindig összefogtak. A harciasságukról híres feketelábok a fehér telepesek terjeszkedésének is keményen ellenálltak a 19. században.

A mintegy tízezer feketeláb indián Montana államban, valamint a kanadai Alberta tartományban él egy-egy indián rezervátumban. Az időközben ősi életformáját feladó népcsoport hagyományaiból főként a szertartásokat őrzi és ápolja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár