2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A vihar végezhetett az Everest pionírjaival

2010. augusztus 6. 09:49

Egy különösen nagy vihar pecsételhette meg 1924-ben George Mallory és Andrew Irvine sorsát, akik elsőként próbálták meghódítani a világ legmagasabb hegyét - derítette ki egy új kutatás.

A legújabb kutatás során az 1924-es mászás meteorológiai mérési adatait elemezték, amelyeket a londoni Királyi Földrajzi Társaság könyvtárában sikerült megtalálni - számolt be róla a BBC. A Weather című szakfolyóiratban megjelent tanulmányból az is kiderül, hogy bár ezeket az adatokat az expedícióról szóló hivatalos 1926-os beszámolóban már közzétették, azokat sosem elemezték tudományos módszerekkel.

Malloryt és Irvine-t utoljára 1924. június 8-án látták, amikor az Everest északkeleti gerincén próbáltak feljutni a csúcsra. Az ekkor beköszöntő hatalmas vihar azonban olyan nyomáskülönbséget okozott, hogy a hegymászók nem juthattak elég oxigénhez – áll a cikkben. A kutatók szerint a vizsgálatok során sikerült kimutatni, hogy a mászás során a légnyomás legalább 18 millibarral esett, amely a kutatást vezető Kent Moore, a torontói egyetem kutatója szerint is nagyon komoly érték, és mindez komoly hipoxiát, azaz a vér oxigénszintjének radikális csökkenését okozta a két férfinél.

Dr. John Semple, torontói Women's College kórház fősebésze szerint már a négy millibaros légnyomásesés is hipoxiát okozhat, hát még ez az érték. A szerzők szerint ez, no meg a hideg, a szelek, és a bizonytalan útvonal biztos halált jelentett a két férfinak.

A bejelentés azonban nem oldja meg az alapkérdést: a vita közel 80 éve arról folyik, hogy a két hegymászó felfelé vagy lefelé tűnt el, ezen ugyanis a mászási elsőbbség kérdése is múlhat. Mallory testét 1999-ben már felfedezték, azonban ez sem oldotta meg a rejtélyt. A kutatók a legújabb vizsgálatok során Mallory fényképezőgépét keresve próbálnak végleges választ kapni a kérdésre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár