2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Együtt táboroznak a terror fiatal áldozatai Észak-Írországban

2010. augusztus 6. 08:06 MTI

A világ különböző pontjairól érkeztek gyerekek Észak-Írországba egyhetes nyári táborba, hogy megbirkózzanak az életüket beárnyékoló erőszakkal és családtagjaik elvesztésével.

A hatvanöt serdülő, akik az elkövetkező hetet a belfasti Queen's egyetemen töltik, valamilyen terrorcselekmény vagy etnikai viszály során vesztették el szeretteiket. A táborlakók felének családtagjai az al-Kaida kilenc évvel ezelőtti New York-i terrortámadásaiban vesztették életüket. Néhányan Izraelből, illetve palesztin területről érkeztek, de akadnak köztük olyanok is, akiknek hozzátartozói az ETA baszk szakadár csoport vagy az Ír Köztársasági Hadseregből (IRA) kivált szélsőségesek merényleteiben haltak meg.

A gyerekek művészeti, kulturális és sportrendezvényeken kívül részt vehetnek pszichológiai tanácsadáson, a Harvard Egyetem szakértői által tartott órákra járhatnak, amelyek során elsajátíthatják a tárgyalás és a konfliktuskezelés művészetét. Bár ki-ki máshonnan érkezett a táborba, és sokan még angolul sem beszélnek, a közös sors lehet számukra a kialakuló barátságok alapja.

A New Yorkban élő 19 éves Caitlin Leavey a szeptember 11-én meghalt tűzoltó édesapja iránti tiszteletből tanul konfliktus-kezelési szakembernek a New Yorki egyetemen. Szerinte a tábor segít a tizenéveseknek abban, hogy rettenetes tapasztalataik megosztásával könnyítsenek a lelkükön. Csodálatos, hogy olyan fiatalok vesznek körül, akik ugyanazt élték át, mint én - mondta.

A 17 éves Davina Whiteside a politikailag, kulturálisan, és vallásilag is megosztott Észak-Írországban él. Nem tudja, hogy megoldódik-e valaha az ellentét a két oldal között, és attól fél, hogy előbb-utóbb újrakezdődnek a harcok. A tábort azért szereti, mert úgy érzi, itt szabadon kifejezheti az érzelmeit és félelmeit, ami szokatlan Észak-Írországban.

Szerdán Észak-Írország ügyeinek brit minisztere, Owen Paterson meghívta a tábor lakóit a kormány székházába, és méltatta a gyerekek lelkesedését. "A különbség nem is lehetne szembetűnőbb ezeknek a fiataloknak a lelkes és reményteljes hozzáállása és azoknak a hitványsága között, akik gonoszságot követtek el ellenük" - mondta Owen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár