2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fidel Castro bemutatta emlékiratait

2010. augusztus 3. 09:23 MTI

Zárt ajtók mögött, válogatott közönség előtt bemutatta emlékiratait Fidel Castro volt kubai kommunista elnök, aki a kötetben megosztja az olvasókkal, hogy gerillatársaival miként aratott "stratégiai győzelmet" Fulgencio Batista diktátor hadserege felett.

A könyvbemutatót a havannai kongresszusi központban rendezték meg, helyi idő szerint hétfőn. A 84. születésnapján augusztus 13-án ünneplő Castro több mint egy órán át beszélt. A bemutatón megjelentek az 1959-es kubai forradalom más vezetői, köztük Guillermo García és Ramiro Valdés is.

A kubai állami televízió jelentése szerint a Stratégiai győzelem című kötet többek között elmeséli, miként aratott győzelmet a Fidel Castro vezette 300 gerilla 1958 nyarán a kelet-kubai Sierra Maestra hegységben "tízezer állig felfegyverzett katona ellen". Ez a győzelem felgyorsította Castro hatalomra jutását, s vezetett el végül ahhoz, hogy Batista 1959. január elsején elmenekült a karibi szigetországból.

Fidel Castro 2006-ban megbetegedett, az államelnöki tisztséget átengedte öccsének, Raúl Castrónak, de változatlanul övé a Kubai Kommunista Párt első számú vezetői tisztsége, a főtitkári poszt. A 2006 júliusában elvégzett műtéte után sokáig távol maradt a nyilvánosságtól. Idén július 7-én azonban visszatért a rivaldafénybe, a mostani eseményt is beleszámítva immár kilencedszer jelent meg a nyilvánosság előtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár