2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Maja "szemfedőt" restauráltak Mexikóban

2010. augusztus 3. 14:07 MTI

Nyolcezer kagylóból és gyöngykölesszemből "szőtték" azt a "szemfedőt", amelyet 1600 évvel ezelőtt egy magas rangú maja személyiség sírjába helyeztek Calakmul (Kalakmul) ősi városában.

A kagylókból és a növényi szemekből álló leletet, amelyet 1998-ban fedeztek fel, most kétéves munkával rekonstruálták, és augusztus 12-től kezdődően lesz látható az öt maja uralkodó sírmellékleteit bemutató kiállításon a Mexikói Nemzeti Antropológiai Múzeumban. Az aprócska "szemfedőt" valamikor i.sz. 375 és 450 között helyezték egy fontos maja személyiség sírjába, aki mellé számtalan kerámia- és jádetárgyat tettek útravalóul.

Az egykori mesterek 6630 gyöngykölesszemet (Lithospermum), valamint öt különféle kagylófaj 1648 faragott darabját varrták az azóta elporladt textíliára vagy bőrre. A magvak és a kagylófajok azonosítását a Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézetben (INAH) végezték, ahogy az INAH szakemberei rekonstruálták a "szemfedőt" is. "Legnagyobb meglepetésünkre ez a maják univerzumának három szintjét - az eget, a Földet és az alvilágot jeleníti meg, amelyek egy központi tengelyre, a világfára vannak 'felfűzve'" - magyarázta Sofia Martinez del Campo Lanz restaurátor.

Ismertetése szerint a magvakból csak a kemény burok maradt meg, a gyöngykölesszemek puha belsejét hőkezeléssel távolították el valamilyen módon, erről tanúskodnak az égésnyomok. A "mennyei" részt 13 datolyacsigahéjjal (az olividae családba tartozó tengeri csiganem) jelenítették meg. A földi szintet olyan kagylókból rakták ki, amelyek mindmáig megőrizték vörös színük maradékát. A majáknál a vörös szín a vért és termékenységet jelenítette meg. "A vörös kagylók a Föld szintjén a talajt megtermékenyítő rituális vérontást jelképezik" - emelte ki a restaurátor.

A "szemfedő" központi részét négyszögbe rendezett, datolyacsigahéjakból faragott arcok és koponyák foglalják el, amelyek a szakértő szerint istenségek és a természetfeletti erőket jelenítik meg. Ezeket nagyobb kagylók veszik körbe, amelyek az alvilág folyóját szimbolizálják. "A lelet rekonstruálása nem csupán a maja művészet rendkívül érdekes darabjának a megmentését jelenti, hanem segít megismerni azt is, hogy milyen kultikus szerepe lehetett" - hangsúlyozta Lanz, aki szerint a "szemfedő"az egykori maja notabilitást volt hivatott eligazítani az e világból a túlvilágra tartó útján".

Calakmul (a két közeli piramis városa) a valaha volt legnagyobb maja városok egyike, a mexikói Campeche államban, a guatemalai határtól 20 kilométerre található. Becslések szerint ötvenezren lakhatták magát a várost, amelynek fennhatósága akár 150 kilométeres távolságra is kiterjedt. Calakmul központi része 2 négyzetkilométer, de a teljes terület, melyet főként sűrűn épített lakóépületek borítanak, közel 20 négyzetkilométer. Eddig 6750 ókori építményt azonosítottak Calakmulban, melyek közül a legnagyobb az 55 méter magas nagy piramis. Az épületek döntő része még feltáratlan.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár