2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bekékültek a veronai kovakő eszközök

2010. július 16. 08:33

Eddig még ismeretlen okokból különböző kémiai anyagok értékes olasz régészeti leleteket színeztek el. A politikai vihart kavaró ügyben megkezdődött a bűnbakkeresés, a tudóstársadalom a helyi hatóságokra mutogat.

A prehisztorikus kincsek – közöttük emberi csontok és kőeszközök – Verona környékéről származnak, amelyeket Európa egyik utolsó ismert Neander-völgyi csoportjai népesítettek be, amikor a modern ember elkezdte uralni a térséget. Az ősemberek által használt eszközök közül néhányban – amelyek jelenleg egy korábban fegyverraktárként funkcionáló épületben hevernek Észak-Olaszországban – azonban helyrehozhatatlan károk keletkeztek.

A leletek 2007-ben kerültek áthelyezésre, 2008-ban pedig a veronai várostanács úgy döntött, hogy eladja a korábban a tárgyi emlékek elhelyezésére szolgáló 18. századi kastélyt, ahol a Veronai Nemzeti Múzeumból kiszorult műtárgyak raktározását oldották meg.

Az érintett tudósok most petíciót készülnek küldeni Sandro Bondi kulturális miniszternek, amelyben a felbecsülhetetlen értékű tárgyak biztonságos helyekre való elszállítását követelik, továbbá szorgalmazzák egy kárfelmérő bizottság felállítását, valamint a nyomozás elrendelését a bűnösök azonosítása érdekében. A kutatók ügyét segítheti, hogy Verona a világörökség része, így kampányuk fokozottabb figyelmet kaphat.

Laura Longo, a gyűjtemény kurátora az áthelyezett leletek állapotát februárban mérte fel, s ekkor észrevette, hogy néhány kovakő szerszám világoskék színű lett. Ezekből négy darabot elküldött Gilberto Artiolinak, a padovai egyetem régészeti geológusának, hogy végezzen rajta kémiai kísérleteket. A professzor első vizsgálatai megmutatták, hogy a leletek szénhidrogénekkel vannak átitatva, amelyek benzinből vagy a fegyverekhez használt gépolajból származhatnak.

Artioli szerint ez még nem magyarázza meg az elszíneződést: a professzor úgy látja, hogy a szénhidrogén kigőzölgése által valamilyen szennyezés kerülhetett a kövekre, s ennek következtében egy eddig nem ismert, „masszív és tartós” festékanyag alakult ki.

Artioli szerint a további kémiai vizsgálatok felvethetik a veronai önkormányzat felelősségét, amennyiben kiderül, hogy a szennyezőanyag magáról a falakról, vagy a padlóról került a leletekre. A tudós becslése szerint a köveknek akár a 30 %-a is elszíneződhetett. Artioli attól tart, hogy a paleontológusok még a kifehérítés után sem végezhetnek kémiailag értékelhető vizsgálatokat a leleteken, a nyári hőmérséklet ráadásul tovább ronthat a helyzeten, ezért „megérett az idő a cselekvésre” – vélekedett a professzor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár