2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Legalizálnák az abszintot a franciák

2010. június 15. 11:52 The Daily Telegraph

Közel száz éves tiltás után újra legális lehet az abszint Franciaországban, így bárki szabadon keresheti a 19. századi bohém művészek Zöld tündérét.

A legenda szerint Van Gogh is ezen ital fogyasztása közben alkotta meg festményeit, és vannak, akik szerint abszint hatása alatt állhatott akkor is, amikor lenyisszantotta a fülét. A Zöld tündérért azonban Degas, Toulouse-Lautrec és Picasso is rajongtak, akik ötórai italként vették magukhoz, egy kanálnyi cukor kíséretében. 1915-ben azonban véget értek a korábbi szép napok, és a francia hatóságok betiltották az abszintot: egyes vélemények szerint attól tartottak, hogy mindez gyengítheti az első világháborúban küzdő csapatok harci szellemét.

Közel száz évvel később megszűnhet a tilalom: az abszint két rajongója, és lelkes előállítója, Franck Choisne és Ted Breaux - aki korábban az Egyesült Államokban oldatta fel ezen alkohol tilalmát -, ugyanis jogi küzdelmet indított, hogy az italt eredeti nevén, és receptje alapján forgalmazhassák.

Az egyiptomiak és ókori görögök által is ismert abszint eredetileg egy smaragdzöld, kesernyés ital, amelynek alkoholtartalma minimum 50%. Az abszint többféle növény kivonatát tartalmazza, amelyek között a legismertebb a fehérüröm-virág (latinul Artemisia absinthium; németül Wermutkraut, angolul wormwood) kivonata. Ez egyébként a világon az egyik legkeserűbb növényfajta - a keserűséget okozó anyaga, az abszintin 70.000-szeres hígítás után is észrevehető. A fehérüröm-virág esszenciája 40-70% tujont tartalmaz.

A két évvel ezelőtt lefolytatott vizsgálatok arra jutottak, hogy az abszint hallucinációs hatásai is igen csak megkérdőjelezhetők, és az ital semmivel sem károsabb, mint például a whisky, vagy bármely más alkoholfajta.

Choisne és Breaux most abban bíznak, hogy a francia parlamenttel a legújabb kutatási eredmények megismerésével sikerült feloldatniuk az abszint tilalmát. Emellett újabb küzdelemre is készülhetnek: Svájc ugyanis mind a név használatát, mind az ital eredetét magának követeli. Ez azonban a kampányolók szerint nem igaz: az ital ugyanis nem származhat csupán egy helyről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár