2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az állambiztonsági szolgálatok és a katolikus egyház

2010. június 4. 11:01 MTI

Bemutatták a Csapdában - tanulmányok a katolikus egyház történetéből 1945-1989 című könyvet, ami az állambiztonsági szolgálatok egyház körében végzett tevékenységéről szól; a kötethez Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát fűzött ismertetést csütörtökön Budapesten.

A Bánkuti Gábor és Gyarmati György által szerkesztett, 12 tanulmányból álló kötetről a főapát azt mondta: találó a címe történelmi, filozófiai és teológiai értelemben is, mert bemutatja, hogy "mi történt a társadalommal, illetve a keresztényekkel vagy a kisebbségekkel" a pártállami időszakban. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára és a L'Harmattan Kiadó gondozásában megjelent könyvről elmondta: azt taglalja, hogy "a diktatúra mindent tudni akart" a polgárairól ebben a korszakban, és tudását aktákba foglalta, így tudta akaratának megfelelően irányítani az embereket.

Várszegi Asztrik kitért arra, hogy "a társadalom számára ez a történelmi időszak a holokauszthoz, a vészkorszakhoz hasonlított", aminek sokszor még ma sem ismerjük a lényegét. "Fájdalommal telített korszak van mögöttünk, ezt taglalják a szerzők" - tette hozzá. A kötet javára írta, hogy "szakított az ügynök-kísértéssel", ugyanis a történeteket a maga mélységében igyekezett bemutatni, és nem arra helyezte a hangsúlyt, hogy egyes embereket leleplezzen.

A pannonhalmi főapát rámutatott: Gárdonyi Máté tanulmánya arról szól, hogy a diktatúrában az egyház túlélésének milyen lehetőségei voltak, írt a túlélő, az együttműködő és az ellenálló magatartásról. Balogh Margit tanulmányát precíz analízisnek nevezte, ami "tisztázza Czapik Gyula korabeli egri érsek szerepét". Elmondása szerint Bánkuti Gábor a jezsuita szerzetesekről, Bertalan Péter az ellenálló szeminaristákról írt, utóbbi feltárta, hogy a hatvanas évek elején hogyan bocsátották el a papnövendékeket, ellehetetlenítve egzisztenciálisan őket, "megtörve ezzel a jövőjüket nem csak nekik, de az egyháznak is" - tette hozzá. Várszegi Asztrik emlékeztetett arra, hogy a kötetben a tárgyalás, a "megdolgozás" és a "földalatti munka" is szóba került, Fejérdy András a Regnum-pert elemezve pedig kutatta a Vatikán politikáját is.

Soós Viktor Attila arról írt a könyvben, hogy miként látta saját magát a "Mátrai" fedőnevű ügynök, és azt is bemutatta, hogy az állambiztonság milyen feljegyzéseket írt róla. Bandi István a Pápai Magyar Intézetről írt az állambiztonság szemszögéből, Vörös Géza Egyházak az állambiztonsági dokumentumokban című munkája pedig önálló kis kézikönyvként is használható kezdő és haladó kutatóknak egyaránt - hangsúlyozta.

A főapát személyes élményeként elmondta: 1989 tavaszán kezdő segédpüspökként meglepte, hogy amikor négyszemközt maradt egy plébánossal, ő azt mondta neki latinul: "felszentelt püspök vagyok". Ezt közölte aztán püspöktársaival, akik el sem hitték ezt a tényt a plébánosról, holott ez igaz volt. Várszegi Asztrik arról is beszélt, hogy a pannonhalmi főapátság az ötvenes-hatvanas években egy száz férőhellyel rendelkező szociális otthont tartott fenn, ahova sokféle szerzetesrend tagjai kerülhettek.

Bánkuti Gábor a kötet kapcsán megemlítette, hogy a szerzetesrendekben egyszerre volt jelen az ellenállás és az együttműködés magatartása.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár