2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Brutális videón mészárolják a csehek a németeket

2010. június 4. 09:32 Spiegel Online

Már eddig is közismert volt, hogy a második világháború után Csehszlovákiában több tízezer németet öltek meg. Ennek bizonyítéka az a nemrég előkerült videó is, amely pár hete sokkolta a cseh közéletet.

A filmtekercs évtizedek óta hevert elfeledve egy alumínium tartályban: a hétperces, fekete-fehér alkotás 1945. május 10-én, egy 8mm-es kamerával készült Borsislavkában, a német fegyverletétel utáni napokban. Mindezt az amatőr filmes Jirí Chmelnicek forgatta, aki a térség brutális náci megszállás alóli felszabadítását szerette volna dokumentálni. A képek sokkolóak: az egyik pillanatban egy tankot láthatunk, amelyik katonákat és német menekülteket terel, majd a kép házaikból kikergetett civilekre vált, akiket a Vörös Hadsereg és cseh milicisták terelnek a kivégzés felé.

A film bemutatja, hogy a németeket miképp sétáltatták egy közeli moziba, majd egy kivégzéssorozatot is végignézhetünk. A sérültek segítségért könyörögnek, ám nincs kegyelem: a Vörös Hadsereg teherautója hajt végig a sérülteken. Később németek láthatók, akikkel saját sírjukat ásatták meg.

A kommunista időszakban aztán megneszelték, hogy létezik a tekercs, és ezért kivallatták az operatőrt, ám ő nem adta ki azt. A filmet tíz évvel ezelőtt már egy ismert cseh tévétörténész is megkapta, aki azonban nem volt hajlandó bemutatni, mondván megkövezik, ha közzéteszi a képsorokat. A tekercs az állami tévé archívumába került, ahol aztán nem sokkal ezelőtt rábukkantak.

A képek tartalmát, azaz a német polgári lakosság szisztematikus legyilkolását évtizedek óta magyarázzák az egykori szemtanúk és a történészek. A film ennek ellenére sokkolta a cseheket, és a legtöbben megdöbbenve látták, hogy a letagadott események tényleg megtörténtek. A film bemutatása így újabb lépés lehet a cseh-szudétanémet kapcsolatok rendezésében, amellyel kapcsolatban még ma is nagyon sok probléma van.

A náci Németország veresége után a csehek és a Vörös Hadsereg hárommillió szudétanémetet űztek el lakóhelyéről, és Csehszlovákia más részeiről. A bosszúnak legalább 30 ezer áldozata volt, akik többségének azonban semmi köze nem volt a nácikhoz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár