2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Johann Schrammel

2010. április 20. 17:37

(1850-1893)

Johann Schrammel osztrák hegedűművész, zeneszerző, akiről a sramlizenét elnevezték 1850. május 22-én született. A bécsi fiú már tízéves korában együtt hegedült apjával és Josef öccsével egy vendéglőben, eme előgyakorlatok után vették fel a bécsi konzervatóriumba. Testvérével több évig együtt hegedültek színházakban, katona-, majd szalonzenekarokban, végül a népzenénél kötöttek ki.

1878-ban Joseffel és a kétnyakú kontragitáron játszó Anton Strohmayerral triót alapítottak, amely a Bécs közeli, szőlőműveléséről nevezetes Nussdorf faluban szórakoztatta estéről estére népdalokkal, indulókkal, tánczenével a borozók és fogadók közönségét.

1884-ben csatlakozott hozzájuk a klarinéton és pikolón játszó Georg Da:nzer, és saját maguk számára is váratlanul hihetetlen népszerűségre tettek szert. A népzenét újfajta módon előadó Schrammel kvartett nem győzött eleget tenni a rendezvényekre, vidéki kúriákba, kastélyokba szóló meghívásoknak, s 1893-ban meghívták őket a chicagói világkiállításra is.

Fellépéseik nyomán valóságos sramliláz söpört át a bécsi közönségen, hasonló rajongás csak Johann Strausst vette körül. Idővel a klarinétot a kromatikus harmonika váltotta fel, s stílusukat sramlizeneként kezdték emlegetni. Schrammelék mindössze hét év alatt több mint kétszáz dalt és zeneszámot komponáltak, ezek némelyike valóságos népdallá vált (a Wien bleibt Wien időről időre felcsendül a bécsi újévi koncerteken is).

Pályafutásukra a testvérek korai halála tett pontot. Johann Schrammel Bécsben halt meg 43 éves korában, 1893. június 17-én, két évvel később követte őt Josef öccse, furcsa módon szintén 43 évesen.

A sramlizene napjainkban is népszerű, duó esetén a gitár és harmonika, trióban a gitár, harmonika, hegedű felállás a leggyakoribb, de működnek kizárólag fúvós hangszerekkel zenélő együttesek is. Repertoárjukon népszerű, dallamos keringők, indulók, polkák és népies dalok szerepelnek, a sramlihoz gyakran társul a jódlizás, a tiroli és svájci szöveg nélküli előadásmód, amelynek során a mell- és fejhang váltakozik. Magyarországon is működnek nagy létszámú, kiválóan játszó sramlizenekarok, nálunk alapvetően a magyarországi németek népzenéjét nevezik sramlizenének. A műfaj az elmúlt időszakban nagy változáson ment át, hatott rá a magyar mulatós zene, a slágerzene, sőt még a diszkó is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár