2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lézerekre cserélték a machetéket

2010. május 13. 09:48 The New York Times

A kutatók több mint 25 éve keresik az egyik legnagyobb elveszett maja város romjait Közép-Amerikában. Egy lézeres letapogató eljárással most áttörést értek el, és végre részletes képet kaptak Caracol ősi romjairól.

A szakértők korábban is próbáltak letapogató eszközöket használni: mindez azonban hasztalan volt, hiszen sem a radar, sem pedig a multispektrális érzékelő eszközök nem tudtak áthatolni a dzsungelen. Az Arlen F. Chase és Diane Z. Chase vezetette kutatócsoport most egy vadonatúja lézeres eljárással azonban megtörni látszik ezt a hagyományt, és sikeresen készítették el a belize-i terület háromdimenziós képét.

A speciális letapogató eszközzel (LIDAR) felszerelve egy aprócska repülőgép egy nap alatt több adatot gyűjtött össze a területről, amennyi a szakembereknek az elmúlt két és fél évtizedben sikerült. A The Airborne Laser Terrain Mapper 62 észak-déli, és 60 kelet-nyugati berepülést hajtott végre, előre meghatározott vonalak mentén. Bár nem minden sugár verődött vissza a földről, és még így is volt, amit megfogtak a fák, a kutatók épp elég adatot szereztek a vizsgálatokhoz.

Mindezt egy laboratóriumban elemezték: a tízórányi lézeres felmérés eredményeként egy 200 négyzetkilométeres terület részletes topográfiai adatait kapták meg, amelyet GPS jelekkel összekapcsolva készült el a földfelszín virtuális képe, és azon az egykori és mai építmények, utak, és mezőgazdasági területek nyomai is tökéletesen azonosíthatók. A szakemberek szerint fantasztikus áttörést értek el, és a LIDAR bevezetése "csak a radiokarbonos vizsgálatok 1950-es évekbeli megjelenéséhez mérhető".

A házaspár a korábbi felmérések alapján is úgy vélte, hogy Caracolt fénynapjaiban, azaz i.sz. 550 és 900 között 115 ezren lakhatták. Egyes régészek eddig vitatták ezen eredményeket, ám a mostani vizsgálatok megerősítik a korábbi populációbecslést. A vizsgálatok során emellett az is kiderült, hogy a kutatók alábecsülték a maja település nagyságát, és az a korábban hittnél is nagyobb volt.

A LIDARt korábban több helyen, így Stonehenge közelében, illetve más vaskori, és amerikai gyarmati helyszínen is használták, ekkora területet azonban még sosem térképeztek fel vele. Mindezt azonban a tradicionális régészeti módszerek is segítik, tehát a leképezés használata nem váltja ki, csupán segíti a hagyományos terepfelméréseket.

A lézeres szkennelés emellett csak a legújabb a légi régészet történetében, és nem is az utolsó: nemrég a NASA jelentette be a Föld és a Hold részletes szkennelését, amelynek során a régészeti kutatásokhoz keresnek adatokat. Szintén a NASA segíti a guatemalai vizsgálatokat, ahol a műholdakkal is sikerült elveszett városokat találni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár