2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Völgységi múzeumban a német esküvői szokások

2010. május 5. 13:08 MTI

A Bonyhád környéki németség egykori házasságkötési szokásait mutatja be a bonyhádi Völgységi Múzeumnak pénteken, a völgységi kultúra napján nyíló kiállítása, amely a 20. század első felének emlékeit tárja a közönség elé.

A Lebet wohl im Ehebunde! (Sok boldogságot!) című tárlaton Felden Albert bonyhádi fotográfus húsz, 1939 és 1942 között készült esküvői fényképe, valamint 50, a szertartáshoz kötődő tárgyi emlék látható - mondta Csibi Krisztina, a kiállítás rendezője. A kiállítás a múzeum anyagára épül, amelyet Bonyhádon és a németek lakta völgységi községekben - Kisdorogon, Cikón, Lengyelen, Závodon - gyűjtöttek össze.

A Bonyhádon októberig, majd azt követően a környező településeken látható tárlat egyik érdekessége, hogy egy restaurált kelengyeláda, egy teljes menyasszonyi kelengye mellett bemutat egy fehér és egy fekete menyasszonyi viseletet is. Utóbbi, mint a kiállítás rendezője elmondta, kifejezetten a bonyhádi katolikus németség körében volt szokás; az ünnepi öltözetben csak a koszorú, a keszkenő és a harisnya lehetett fehér, így a menyasszony a ruhát élete végéig viselhette ünnepeken.

A völgységi kultúra napján bemutatkoznak a kistérség népművészei is. Az Élő népművészet a Völgységben című kiállításon huszonhat - több, eddig ismeretlen - alkotó (fafaragók, szövők, gyöngyfűzők, tojásdíszítők, bőrművesek, kosárfonók, fazekasok) munkáival ismerkedhetnek meg a látogatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár